Şeful Rheinmetall: Europa este blocată la "masa copiilor" în negocierile de pace pentru Ucraina şi este vina noastră

Directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger (Getty Images)
Redacţia
21.02.2025

Eşecul Europei de a-şi plăti datoriile către NATO a lăsat-o la "masa copiilor", în timp ce SUA se întâlneşte cu Rusia pentru a ajunge la un acord de pace în Ucraina, a avertizat şeful Rheinmetall, cel mai mare contractor militar german, potrivit Fortune.

SUA şi Rusia au început discuţii oficiale în această săptămână, cu scopul de a forţa o încheiere a războiului din Ucraina, care va marca a treia aniversare săptămâna viitoare. Bruxelles-ul şi Kievul au fost surprinse să descopere că nu au fost invitate la masă, ceea ce a determinat discuţii de criză între liderii europeni duminică la Paris.

Armin Papperger, directorul general al Rheinmetall, afirmă că Europa trebuie să se învinovăţească doar pe ea însăşi pentru această criză, după ce majoritatea ţărilor sale membre NATO nu au reuşit în mod constant să atingă obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Europa a beneficiat de pe urma alianţei sale de securitate cu SUA, care a cheltuit în mod regulat mai mult de 3% din PIB pentru apărare şi a acţionat ca un garant implicit al securităţii europene. America a furnizat de departe cel mai mare ajutor financiar Ucrainei, trimiţând un total de 114 miliarde EUR, în comparaţie cu Germania, aflată pe locul al doilea, care a trimis 17,3 miliarde USD până în prezent.

Această dinamică a fost mult timp spre nemulţumirea preşedintelui nou ales Donald Trump, care, în primul său mandat în Biroul Oval, a criticat în mod repetat eşecul membrilor europeni ai NATO de a-şi plăti datoriile şi şi-a intensificat eforturile de a decupla SUA de continent în al doilea său mandat.

„Dacă nu investeşti, dacă nu eşti puternic, ei te tratează ca pe nişte copii. A fost foarte convenabil pentru europeni în ultimii 30 de ani să spună, OK, cheltuiţi 1%, este în regulă”, a declarat Papperger pentru Financial Times.

„Dacă părinţii iau cina, copiii trebuie să stea la altă masă. SUA negociază cu Rusia şi niciun european nu este la masă - a devenit foarte clar că europenii sunt copiii”, a menţionat el.

Invazia rusă în Ucraina în februarie 2022 a adus în lumina reflectoarelor cheltuielile militare şi de apărare ale multor membri NATO, percepute ca fiind insuficiente.

Membrii europeni ai NATO şi Canada au cheltuit în medie 1,66% din PIB pentru apărare în anul anterior invaziei ruse, potrivit datelor alianţei, după ce ţinta de 3% a fost introdusă în 2014.

Practic, se aşteaptă ca fiecare membru NATO să fi majorat anul trecut cheltuielile pentru apărare ca procent din PIB. O majoritate covârşitoare cheltuie în prezent mai mult decât obiectivul de 2% din PIB pentru apărare.

Se aşteaptă ca alianţa de securitate să crească ţinta la 3% din PIB într-un efort de a-l linişti pe Trump.

Cu toate acestea, preşedintele american a cerut membrilor NATO să îşi crească bugetele de apărare la 5% din PIB, o cotă care ar eclipsa chiar şi cheltuielile actuale ale SUA.

Se aşteaptă ca Rheinmetall să fie un mare câştigător în urma unei schimbări rapide a peisajului geopolitic, pe măsură ce ţările depun eforturi reînnoite pentru a-şi consolida forţa militară.

Contractorul din domeniul apărării, care a înregistrat venituri de 8,4 miliarde de dolari în 2023, aproape şi-a cvadruplat valoarea de piaţă de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, declanşând cel mai grav conflict după al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor