Şeful "Doi şi'un sfert", pus sub acuzare de DNA într-un dosar de corupţie

Rareş Văduva a refuzat să comenteze pe tema audierii sale la DNA, afirmând că nu ştie în ce calitate a fost chemat.
Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

UPDATE: Şeful DIPI, Rareş Văduva, va fi schimbat din funcţie de către premierul Dacian Cioloş în cursul zilei de luni, a confirmat pentru B1 TV purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Iolu a precizat că decizia a fost luată de premier pentru că Văduva este ”incompatibil cu criteriile de integritate ale acestui Guvern, care se subsumează acestui scandal”.

***

UPDATE: Şeful DIPI Rareş Văduva, secretar de stat în Ministerul de Interne, va fi înlocuit din funcţie în cursul zilei de luni, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

* * *

UPDATE: Procurorii DNA precizează că au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârşirii mai multor tipuri de infracţiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), între care şi persoane care deţin/au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie.

Potrivit DNA, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiţi pentru acţiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptaţi către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals.

În aceeaşi perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcţionari din cadrul D.I.P.I. şi-au însuşit sume de bani şi produse. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituţiei au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deşi divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securităţii naţionale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice, mai arata procurorii.

După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcţia Naţională Anticorupţie, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat, se arată în comunicat.

Reamintim că Rareş Văduva a fost numit în fruntea DIPI în februarie 2016. Anterior, în perioada iunie 2015 - februarie 2016, acesta a fost Subsecretar de Stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

În perioada decembrie 2014 - mai 2016, Văduva a fost subsecretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

* * *

UPDATE: Şeful DIPI este acuzat de abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi obstruţionarea justiţiei într-un dosar disjuns din cel al fostului vicepremier Gabriel Oprea, dosar în care anchetatorii verifică modul în care au fost cheltuiţi banii serviciului secret al Ministerului de Interne, DGPI.

Reamintim că Oprea a fost trimis în judecată în dosarul legat de achiziţionarea unui Audi A8. Maşina a fost întrebuinţată exclusiv de fostul ministru la MAI, deşi potrivit legii ar fi trebuit folosită strict în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

În faţa procurorilor DNA, Văduva a susţinut că Gabriel Oprea a primit din partea DIPI limuzina cu care se deplasa în calitate de minstru de Interne pe motiv că ar fi primit anumite informaţii că vicepremierul ar fi fost filat de un serviciu secret străin şi atunci se impuneau măsuri de protecţie suplimentare.

Din rechizitoriul DNA reiese că Ministerul de Interne ar fi distrus mai multe documente privind cheltuieli operative ale DIPI, pentru a-l acoperi pe Oprea.

Astfel, procurorii arată în rechizitoriu că, în octombrie 2015, după demisia Guvernului, respectiv a lui Gabriel Oprea, unul dinre cei trei denunţători din acest caz a fost chemat în biroul secretarului de stat Gheorghe Nicolae - fost şef DIPI - acesta cerându-i „să găsească de urgenţă o soluţie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale D.I.P.I., pentru perioada de sfârşit a anului 2014 şi, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015”.

„Denunţătorul i-a explicat secretarului de stat că, pentru a respecta procedura de distrugere a acestor documente, aşa cum este reglementată prin Hotărâre a C.S.A.T., trebuie îndeplinite două condiţii cumulative: control operativ efectuat de Comisia de control nominalizată de ministru şi control economico-financiar efectuat de Comisia de audit a Ministerului Afacerilor Interne. La momentul acelei discuţii, condiţiile cumulative nu erau îndeplinite decât pentru anul 2014, întrucât Comisia de control a D.I.P.I. efectuase control operativ pentru anul 2014, iar Comisia de audit a M.A.I. efectuase activitatea de audit a fondurilor operative pentru perioada 2014-iunie 2015”, arată DNA.


* * *

Şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Rareş Văduva, s-a prezentat luni dimineaţă la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie, relatează Agerpres.

Văduva s-a prezentat la sediul DNA însoţită de avocat şi a refuzat să facă declaraţii în legătură cu dosarul în care a fost citat, susţinând doar că nu ştie în ce calitate a fost chemat.

Rareş Văduva a fost numit în funcţia de secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), printr-o decizie a premierului Dacian Cioloş, în februarie a.c. Din 2006 şi până în noiembrie 2014. Văduva a deţinut funcţii de execuţie şi de conducere în cadrul Serviciului Român de Informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne