Secretarul general al Comisiei de la Veneţia: "Revenirea la alegerile locale în două tururi nu este o nevoie reală"

În contextul dezbaterilor pentru revenirea la alegeri în două tururi de scrutin, astfel încât oraşele şi judeţelor ţării în feude PSD, Comisia de la Veneţia opinează că modificarea legislaţiei este o decizie politică, nu o nevoie reală.
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)
Loredana Diacu
14.04.2016

Modificarea legislaţiei electorale pentru a permite revenirea la alegerile locale în două tururi, cerută de PNL, este o decizie politică, nu o nevoie reală, a declarat joi Secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, adăugând că modificarea legislaţiei nu ar trebui făcută înainte de alegeri, relatează Mediafax.

"Cred că nu există o nevoie reală să fie schimbat ceva (...). Cred că, în cazul României, decizia de a schimba sistemul electoral este una politică şi acest lucru nu ar trebui făcut chiar înainte de alegerile electorale”, a declarat secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, întrebat dacă modificarea legislaţiei electorale pentru a permite alegerile în două tururi este una necesară, în cazul României.

Markert a mai precizat, oferind exemplul Republicii Moldova, că sunt situaţii în care este necesară modificarea legislaţiei electorale, însă, în cazul României, nu poate fi vorba despre o “nevoie reală”.

Secretarul general al Comisiei de la Veneţia a mai atras atenţia că, pe măsură ce data alegerilor electorale se apropie, partidele sunt mai tentate să amendeze legislaţia, pentru că “pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările care le-ar fi favorabile”.

"Comisia de la Veneţia spune că elementele majore ale sistemului electoral nu trebuie schimbate în anul de dinaintea alegerilor. Motivul este că pe măsură ce alegerile se apropie partidele politice pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările (de legislaţie electorală-n.r.) care le-ar putea fi favorabile sau nu. Cu cât se apropie mai mult data alegerilor, cu atât mai mult creşte tentaţia de a schimba sistemul electoral pentru ca partidele să obţină avantaje”, a mai spus Markert.

El a mai afirmat că momentul potrivit pentru amendarea legislaţiei este după scrutin.

La rândul său, preşedintele AEP Ana Maria Pătru a afirmat că legea trebuie să fie aplicată “aşa cum este", arată Mediafax.

Reamintim că la scurtă vreme după ce Guvernul a adoptat hotărârea prin care se stabileşte data alegerilor, liberalii au atacat-o în contencios administrativ, încercând să forţeze revenirea la alegeri în două tururi de scrutin. La începutul lunii aprilie, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că, în maxim o săptămână, sesizarea PNL privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin va ajunge la instanţa de contencios administrativ şi se va da un termen de judecată, astfel încât dosarul să fie trimis la CCR şi să fie tranşată problema.

Cererea de revenire la alegeri în două tururi scrutin nu este însă o găselniţă a PNL-ului care, în Parlament, au votat cot la cot cu PSD modificarea legilor electorale în sensul organizării de alegeri locale într-un singur tur de scrutin, ci o cerinţă importantă a societăţii civile care nu-şi doreşte permanentizarea pe posturi a primarilor corupţi.

Reamintim că potrivit Expert Forum, în cazul în care alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur, probabilitatea de 80% este că primarul actual în funcţie se va realege. Mai mult în municipiile capitală de judeţ probabilitatea e chiar de 90% ca actuala conducere să se realeagă, explica recent Sorin Ioniţă.

Or, din datele ANI reiese că 347 de primari au avut probleme cu legea, iar 46 dintre primari au 2 sau mai multe probleme de integritate. Mulţi dintre ei, în cazul în are alegerile se vor desfăşura într-un singur tur, vor rămâne pe post.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor