Iohannis: Un prim pachet de legi privind securitatea naţională poate fi adoptat în iunie de Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat opiniei publice concluziile consultărilor pe care le-a avut cu premierul Dacian Cioloş şi cu partidele parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul securităţii naţionale.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Primul pachet de legi privind securitatea naţională - care este format din trei componente [securitatea antitero, cyber security şi cartelele pre-pay] - ar putea fi adoptat în luna iunie de Parlament, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis.

"Am terminat runda de consultări cu grupurile parlamentare şi acum, la final, vreau să fac câteva declaraţii legate de oportunitatea acestor discuţii şi, sigur, de conţinutul lor. Am putut să constatăm cu diferite ocazii că foarte multe legi din domeniul securităţii naţionale sunt învechite sau inadecvate, sau greu de aplicat la situaţia în care suntem astăzi.

Şi, dacă vorbim de legislaţia în domeniul securităţii naţionale, nu mă refer doar la legi care se referă la combaterea terorismului, bunăoară, sau la serviciile secrete, ci inclusiv la legile care se referă la organizarea armatei, la punerea în practică a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării. Toate aceste legi trebuie actualizate. Alte legi trebuie create, fiindcă sunt domenii care nu sunt deloc reglementate", a declarat Iohannis.

În acest context, şeful statului a demarat o rundă de consultări politice. Luni a purtat o discuţie "foarte bună" cu premierul Dacian Cioloş, iar marţi şi miercuri cu partidele parlamentare. În urma acestor întrevederi, părţile au ajuns la o serie de concluzii comune.

"În toate discuţiile, am subliniat că este nevoie ca aceste legi să fie actualizate. Am subliniat că este nevoie de consultare atât în zona politică, cât şi cu zona societăţii civile, că este nevoie de o abordare care duce în final la aprobări cu largi majorităţi. Am subliniat că este nevoie de o abordare care are o puternică componentă de continuitate.

Este nevoie de profesionalizare în acest domeniu. Toate acestea pentru că legile securităţii naţionale nu privesc un partid sau un grup de partide, ci ne privesc pe toţi – şi politicieni, şi cetăţeni. Legislaţia în domeniul securităţii naţionale poate să fie stabilă şi bună doar dacă ea este însuşită de cea mai mare parte a politicienilor în procesul de aprobare şi dacă este larg aprobată de societatea civilă", a continuat Iohannis.

În opinia preşedintelui, în acest domeniu este foarte important să înţelegem că, pe de o parte, avem drepturile şi libertăţile civile care trebuie garantate iar, pe de altă parte, avem nevoia de securitate, în special de securitatea cetăţeanului, fiindcă securitatea statului nu este pusă în dificultate.

"Întregul complex de legi trebuie elaborat în aşa fel încât să fie garantate drepturile şi libertăţile, dar, pe de altă parte, să fie cetăţeanul liniştit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea. Din păcate, am văzut cu toţii că au avut loc diferite incidente grave, atentate teroriste, şi aceasta este zona pe care nu şi-o doreşte nimeni, aici aşteaptă cetăţeanul de la stat, de la instituţiile statului, de la serviciile secrete, să facă tot ce se poate face pentru a preveni apariţia unor astfel de incidente.

Pentru a putea face aceste lucruri este nevoie, cu siguranţă, de o legislaţie actuală, clară, stabilă, care creează inclusiv o predictibilitate în acest domeniu. Din discuţiile cu Prim-ministrul şi cu partidele politice, s-au desprins câteva chestiuni pe care unele le-am propus eu, altele au apărut în cursul discuţiilor", a adăugat preşedintele.

Două pachete de legi

"Ne aflăm în situaţia în care putem să vorbim de două pachete legislative. Un prim pachet, care este format din trei legi, este în procedură avansată în Guvern. Este vorba de îmbunătăţirea legii de combaterea terorismului. A doua lege care există şi este în proceduri guvernamentale este legea care clarifica situaţia cartelelor prepaid, şi a treia este legea care se referă la securitate informatică, aşa numita lege cybersecurity.

Prim-ministrul m-a asigurat că aceste trei legi vor parcurge întreaga procedură guvernamentală şi de consultare publică în aşa fel încât la sfârşitul lunii mai ele vor putea fi trimise în Parlament ca şi iniţiative legislative. Din discuţiile cu partidele am ajuns la concluzia că este fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă în această sesiune parlamentară. Guvernul trimite legile la sfârşitul lui mai şi în cursul lunii iunie, dacă toată lumea colaborează, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului. Aceste lucruri au fost acceptate de toată lumea.

Al doilea pachet este mult mai mare. Legislaţia în domeniul securităţii naţionale este destul de amplă şi stufoasă. Al doilea pachet conţine legi care sunt cel puţin la fel de importante, dar nu sunt încă în faze atât de avansate. Unele dintre ele au o gândire la bază, pentru altele există primul draft de actualizare, pentru altele încă nu există nimic, dar este nevoie de actualizarea lor.

Pentru acest de-al doilea pachet am propus grupurilor parlamentare o altă abordare. Le-am propus înfiinţarea unei comisii speciale la Parlament, care împreună cu specialiştii din Guvern şi din instituţiile vizate să elaboreze aceste proiecte de legi, aceste proiecte să fie pregătite în aşa fel încât, în cursul anului 2017, majoritatea acestor legi să poată fi actualizate.

Acest demers are câteva avantaje certe care au fost înţelese si acceptate de toata lumea. În această comisie specială, de buna seamă, partidele vor trimite oameni care se pricep să discute domeniul securităţii naţionale. Aceşti oameni sunt, cu siguranţă, vor fi dintre aceia care cu mare probabilitate se vor găsi pe listele viitorului Parlament.

În acest fel avem o mare şansă de a rezolva două lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupă de legile securităţii naţionale şi crearea unei continuităţi de la acest Parlament la următorul Parlament, fiindcă, o mare parte, probabil, din parlamentarii care vor începe în această toamnă să lucreze pe pachetul de legi se va regăsi şi în Parlamentul care se va constitui după alegeri.

Nu putem să elaboram legi bune în domeniul securităţii naţionale pentru o perioadă scurtă. Securitatea naţională este un domeniu sensibil, unde trebuie planificat cu grijă, cei care se ocupă trebuie să fie foarte buni cunoscători şi legislaţia trebuie să acopere o perioadă lungă. În acest fel vom avea şansa unei legislaţii îmbunătăţite asumate de o mare parte din clasa politică, conştientizate şi acceptate de societatea civilă."

Nu s-a discutat despre conţinutul legilor

"Ceea ce am discutat nu s-a referit, nota bene, la conţinutul acestor legi, nu am discutat detalii din legi, acest lucru îl fac specialiştii care lucrează pe acele legi. Ceea ce am discutat noi şi a fost important, sunt foarte mulţumit că am ajuns aici, este calendarul şi modul de abordare a întregii legislaţii.

Avem, pe de-o parte, primul pachet, care va fi elaborat destul de repede şi, încă din acest an, vom avea legile finalizate, dând astfel instituţiilor un cadru în care au posibilitatea să acţioneze foarte ferm şi prompt, iar al doilea pachet, care va fi lucrat începând din acest an, cu continuare în anul viitor, care va permite modernizarea întregii legislaţii.

Cu această ocazie, am atins o chestiune foarte importantă numită controlul parlamentar. Am pornit discuţia, desigur, de la comisiile care controlează serviciile secrete şi am reuşit să ajungem la o discuţie foarte serioasă pe controlul parlamentar la modul general. Cu toţii ne dorim un Parlament puternic.

Un Parlament puternic este acela care elaborează legi clare, care pot fi aplicate cu mare succes şi foarte bine şi, în acelaşi timp, un Parlament puternic este unul care exercită efectiv şi eficient controlul parlamentar nu numai pentru servicii secrete, ci şi pentru celelalte instituţii care se află sub control parlamentar.

Acesta este un lucru pe care mi-l doresc foarte mult: un Parlament puternic, care legiferează bine, produce legi de calitate şi exercită un control parlamentar puternic. Am speranţa, şi discuţiile din ultimele zile mi-au dat motive de speranţă, că viitorul Parlament va face exact acest lucru."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne