Cetăţenii Capitalei, invitaţi să "adopte" un consilier local

Bucureştenii care îşi doresc să afle mai multe despre activitatea celor care îi reprezintă în consiliile de sector, pot "adopta" un consilier cărui să-i adreseze întrebări la probleme de interes civic.
Adoptă un consilier (CeRe)
Loredana Diacu
13.04.2016

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) lansează cea de a doua ediţie a campaniei civice “Adoptă un consilier”, parte a campaniei “CeRe-ţi oraşul înapoi, NU aştepta supereroi” (NASE).

În cadrul acestei campanii, bucureştenii sunt invitaţi să „adopte” consilieri locali din primăriile de sector. Practic, în următoarele trei săptămâni, bucureştenii au ocazia să evalueze activitatea aleşilor locali, să descopere lucrurile pe care le-au făcut în ultimii ani de mandat şi modul în care este respectată transparenţa decizională la nivelul primăriilor de sector, se precizează în comunicatul de presă remis de CeRe Epoch Times.

Acţiunea are loc în contextul în care rapoartele de activitate ale consilierilor sunt publicate pe site-urile primăriilor de sector într-un procent foarte mic, iar datele de contact ale consilierilor locali nu sunt informaţii publice pentru toate primăriile de sector. Nici detaliile despre programul de audienţe al consilierilor, informaţii care ar trebui să fie publice pe site-urile primăriilor, nu sunt la îndemâna bucureştenilor, în cazul multora dintre primăriile locale.

"Reuşitele grupurilor de iniţiativă cu care lucrăm demonstrează cât de multe lucruri se pot schimba în oraş dacă oamenii stau pe capul autorităţilor pentru a le rezolva. Prin acest exerciţiu civic ne propunem ca un număr cât mai mare de oameni să intre în contact cu consilierii de la primăria de care sunt interesaţi. Credem că aceste interacţiuni dintre cetăţeni şi reprezentanţii autorităţilor publice vor deschide apetitul pentru mai multă comunicare între ambele părţi şi vor intra în obişnuinţa celor care doresc să rezolve diverse probleme care îi deranjează în comunitate”, declară Nicoleta Chiriţă, Coordonator Proiecte CeRe.

Campania „CeRe-ţi oraşul înapoi, NU aştepta supereroi” este inspirată din viaţa de zi cu zi a bucureştenilor, care sunt direct afectaţi de lipsa de transparenţă decizională şi de o lipsă de reprezentare a intereselor cetăţenilor de către aleşii lor, se mai arată în comunicat.

În anul 2014, în cadrul primei ediţii a concursului “Adoptă un consilier”, 35 de consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti au fost “adoptaţi”, iar datele şi programul lor de audienţă au fost publicate pe pagina web a campaniei. Urmare a campaniei iniţiate de CeRe, după solicitări multiple adresate Primăriei Capitalei, majoritatea datelor de contact ale consilierilor au fost publicate pe site-ul Primăriei Capitalei.

O sumă importantă din banii pentru care muncim se duc la bugetul public. Acolo, nişte oameni despre care nu auzim decât la alegeri se ocupă de modul în care ei sunt cheltuiţi”, declară Marian Ivan, care a adoptat un consilier general la prima ediţie a campaniei.

Aş vrea să ştiu că în Consiliul General şi Local ajung nişte oameni care sunt la curent cu problemele administrative ale oraşului, că vin cu soluţii clare, şi mai puţin cu soluţiile generale propuse de partid într-un mod populist”, susţine, la rândul său, Paul Chioveanu, care a adoptat şi el, anul trecut, un consilier general.

“Am adoptat un consilier pentru că iniţiativa mi se pare una foarte bună, adică prea stăm noi ca nişte privighetori pe gard şi facem mişto de ceilalţi, fără să ne implicăm cu adevărat. În plus mi s-a părut chiar bună ideea de a-i face pe consilieri conştienţi de faptul că cineva se uită totuşi la ei", arată şi bloggerul Cristian China-Birta, de asemenea "tată adoptiv" al unui consilier la prima ediţie a campaniei.

Paşii pentru adoptarea unui consilier sunt:

1. Intră pe site-ul nuasteptasupereroi.ro, crează-ţi un cont şi alege din lista de consilieri pe cel/cea pe care doreşti să-l iei spre adopţie.

2. Contactează consilierul pe care vrei să-l adopţi (prin email, pe facebook, la telefon – la numărul lui de mobil, la secretariatul Consiliului său la partidul din care face parte, te poţi duce chiar în audienţă dacă doreşti) şi nu te lăsa până nu primeşti răspunsuri la toate întrebările din listă.

3. Înregistrează răspunsurile în contul tău de pe site-ul NASE sau trimite-le pe adresa de email nuasteptasupereroi@ce-re.ro (poate chiar însoţite de fotografii!). Ai la dispoziţie trei săptămâni în care poţi să contactezi un consilier şi să afli răspunsurile la întrebări!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor