Sebastian Lăzăroiu, despre reforme şi gena totalitară moştenită de la PCR

De ce majoritatea reformelor au loc când este dreapta la guvernare? Cel mai probabil pentru că stânga a moştenit gena totalitară a PCR, cu care este contaminată de altfel şi dreapta, pentru ca, să nu uităm, ambele s-au desprins din oul primordial - FSN, este de părere fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)
Andrei Pricopie
11.03.2015

De ce majoritatea reformelor au loc când este dreapta la guvernare? Cel mai probabil pentru că stânga a moştenit gena totalitară a PCR, cu care este contaminată de altfel şi dreapta, pentru ca, să nu uităm, ambele s-au desprins din oul primordial - FSN, este de părere fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

"M-am întrebat adeseori cum se face că de câte ori dreapta a venit la guvernare s-a mai întâmplat şi ceva semnificativ pe linia reformelor, pe când stânga nu se atinge de niciun sector", dezvăluie fostul ministru al Muncii.

Sebastian Lăzăroiu aminteşte de perioada 1997-2000, când, spre exemplu, a fost restructurat sectorul mineritului (nu fără convulsii sociale), dar şi sectorul financiar bancar, apoi de 2005-2007 când a început reforma în justiţie, precum şi 2010-2011 când s-au promovat legi mai moderne în multe domenii (salarizare, pensii, educaţie, justiţie, piaţa muncii, macro-stabilizare economică).

Singura perioadă mai luminată a stângii a fost, în opinia acestuia, "epoca Năstase", când s-au negociat capitolele aderării la UE, dar a fost doar o adoptare a acquis-ului comunitar, nu s-a implementat mai nimic atunci.

"Bine, în general reformele în economie sau în sectorul bugetar nu au fost populare. Dreapta a suportat tot timpul costuri electorale mari. Deci, într-un fel, a fost un mers natural al istoriei – dreapta provoacă rănile necesare intervenţiei chirurgicale, pe urmă vine stânga şi le bandajează", a remarcat Sebastian Lăzăroiu.

În opinia acestuia, stânga ar fi putut face reforme fără costuri electorale, chiar populare, care să vizeze domeniul libertăţilor fundamentale sau relaţia stat-cetăţean şi totuşi n-a făcut-o (ca exemple: votul prin corespondenţă, liberalizarea vieţii politice, debirocratizarea etc.).

"Stânga a zis: decât oameni liberi care să ne iubească, mai bine oameni ţinuţi în frâu care să ne ştie de frică. Ce e drept nici dreapta nu s-a atins de zonele astea. Aici cred că mai degrabă vorbim de gena totalitară a stângii, moştenită de la PCR, dar cred că şi dreapta a fost contaminată de această genă, pentru că, să nu uităm, şi dreapta şi stânga s-au desprins din oul primordial: FSN. Da, ştiu, stânga şi dreapta...am folosit aceşti termeni relativi, raportându-mă la auto-definirea lor", a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor