Sebastian Ghiţă, în vizorul CSM după acuzaţiile făcute în plenul Parlamentului

Intrat recent în colimatorul DNA, deputatul Sebastian Ghiţă a lansat în spaţiul public o serie de acuzaţii grave la adresa sistemului judiciar, fapt ce a determinat Consiliul Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru verificări în acest caz.
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
31.03.2016

Procurorul Luminiţa Palade, vicepreşedinte în cadrul CSM, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări "pentru a stabili dacă şi în ce măsură prin afirmaţiile lansate în spaţiul public de către domnul deputat Sebastian Ghiţă a fost adusă atingere independenţei procurorilor DNA şi sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat remis joi de CSM.

Inspecţia Judiciară a fost însărcinată să analizeze declaraţiile făcute de Sebastian Ghiţă într-un interviu difuzat în cadrul "Ştirilor" postului de televiziune B1 TV în data de 29 martie, la ora 22:00, precum şi cele cuprinse în discursul susţinut în şedinţa plenului Parlamentului din 30 martie.

Într-un discurs susţinut cu o zi în urmă în plenul Parlamentului, Sebastian Ghiţă le-a cerut colegilor să respingă cererile DNA de reţinere şi arestare preventivă formulate pe procurorii DNA pe numele său, fapt ce s-a şi întâmplat ulterior.

Potrivit Agerpres, deputatul a susţinut că Parlamentul este supus unei presiuni uriaşe, iar arestarea este folosită ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri. Mai mult, politicianul a adăugat că cei mai importanţi lideri politici ai ţării au dosare sau li se pregătesc.

"Mă numesc Sebastian Ghiţă, am 37 de ani şi doi copii. Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a-mi susţine nevinovăţia şi pentru a vă ruga să priviţi cu atenţie situaţia mea, pentru a analiza cu obiectivitate şi pentru a vă ruga să respingeţi cererile de reţinere şi arestare ale procurorilor. După cum bine ştiţi, Comisia juridică a respins deja cererea de arestare, colegii de acolo declarând-se contrariaţi după prezentarea dovezilor mele. Vă rog să arătaţi că Parlamentul României respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive — arestarea înaintea judecăţii. Parlamentul României este supus unei presiuni uriaşe folosindu-se toate mijloacele politice, mediatice şi juridice.

Care este scopul presiunii? Este cel pe care mulţi dintre dvs îl şoptiţi pe culoare, îl şoptiţi în familii, îl şoptiţi cu prietenii dvs — instaurarea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri. Toată societatea românească pare astăzi paralizată de frică. Vreau să vă spun adevărul. Trăim astăzi într-o Românie în care preşedintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care, cumva, soţia sa îl poate avea. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, e ameninţat pe surse cu dosare şi percheziţii la foştii colaboratori. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru.

Foşti prim-miniştri ai României au fost arestaţi, au dosare sau au dosare în lucru. Procurorul general a fost demis cu un dosar. Şefi de servicii de informaţii au dosare, şefii tuturor partidelor din România sunt în instanţă sau au dosare, inclusiv Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Şefii tuturor instituţiilor media au dosare. Mii de medici, de profesori, de oameni de afaceri şi funcţionari au dosare. Mii de firme româneşti au fost distruse cu dosare. Care este rezultatul? România a pierdut 5 miliarde de euro din bani europeni", a declarat Sebastian Ghiţă.

Deputatul ex-PSD susţine că se cere arestarea sa pentru a-l forţa să devină denunţătorul lui Victor Ponta şi că de un an i se sugerează să facă acest denunţ.

"De ce vor capul lui Ponta? Pentru că a refuzat să facă anumite compromisuri. Pentru ca şi-a făcut datoria cu demnitate. Pentru că astăzi are o cotă de popularitate mai mare decât puternicii zilei. Declar public astăzi, aici, în faţa dvs: nu am nimic de denunţat despre activitatea lui Victor Ponta. Aminteam despre dosarul soţiei preşedintelui Iohannis. Am văzut-o cu toţii pe soţia lui Liviu Dragnea inculpată pentru o faptă minoră petrecută acum 10 ani.

Acuzaţia gravă era că nu şi-a sancţionat două colege de birou care au întârziat la program. Am aflat o altă informaţie secretă dintr-un dosar al procurorilor de la DNA Ploieşti. Se chinuie de trei luni să-i facă un dosar şi soţiei lui Victor Ponta în speranţa că vor fabrica încă un alt dosar acestei familii. Am informaţia de pe site-ul comisarul.ro", a mai precizat Sebastian Ghiţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor