Tribunalul Bucureşti, în atenţia CSM. Noile partide politice, sabotate înainte de alegeri
alte articole
"Iniţiativa România" - mişcare civică născută pe 1 noiembrie 2015 - a sesizat Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la nerespectarea de către Tribunalul Bucureşti a termenelor legale pentru înregistrarea noilor partide politice, a transmis organizaţia într-un comunicat de presă remis miercuri.
Legea prevede că solicitarea de înregistrare a unui nou partid politic se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile, urmând ca Tribunalul Bucureşti să se pronunţe asupra cererii de înregistrare în cel mult alte 15 zile.
Conform analizelor realizate de Centrul pentru Inovare Publică, termenul total de 30 de zile în care Tribunalul trebuie să se pronunţe a fost, însă, depăşit în majoritatea dosarelor, făcând inaplicabilă legea, atât în litera, cât şi în spiritul ei. În acest fel, dreptul constituţional de asociere este încălcat în aplicarea legii, responsabilitatea aparţinând, de data aceasta, magistraţilor instanţei.
"Din 133 de cereri de înregistrare a noi partide, doar 22 au ajuns să fie înregistrate în Registrul partidelor politice, iar alte peste 20 de cereri au fost respinse. Aşadar, circa 90 de noi partide nu vor putea candida la alegerile locale din 5 iunie 2016, majoritatea din cauza nerespectării termenelor legale de soluţionare a dosarelor, Tribunalul Bucureşti având obligaţia să se pronunţe în termen de 30 de zile de la depunerea solicitării de înregistrare", se arată în comunicatul citat.
Prin aceste întârzieri, Tribunalul Bucureşti împiedică în mod direct participarea la competiţia electorală din 5 iunie 2016 – alegeri pentru primari şi consilii judeţene şi locale – a cetăţenilor României prin încălcarea legii şi Constituţiei (dreptul de a fi ales şi dreptul de asociere).
"Având în vedere numărul foarte mare de dosare în care termenele legale nu au fost respectate, există indicii temeinice că aceste întârzieri nu se datorează unor motive obiective, independente de voinţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, ci imputabile acestora", se precizează în sesizarea trimisă de organizaţie.
În acest caz, judecătorii ar putea să răspundă disciplinar pentru "nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor" ori pentru "întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile".
Iniţiativa România solicită declanşarea procedurilor disciplinare privind magistraţii Tribunalului Bucureşti şi o poziţie publică a CSM privind nerespectarea termenelor legale în aceste cazuri.
"Acestea sunt necesare atât pentru a stabili responsabilităţile acestei stări de fapt, cât şi pentru a găsi soluţiile pentru restabilirea legalităţii şi pentru respectarea dreptului constituţional al cetăţenilor români de a se asocia în partide politice şi de a fi aleşi în cadrul alegerilor locale şi naţionale", a subliniat organizaţia.
Pentru o analiză detaliată a situaţiei înregistrării noilor partide politice intraţi aici