Ghiţă scapă de "Beciul Domnesc". A reuşit să-i "sensibilizeze" pe colegii săi din Parlament

Acuzat recent de multiple fapte de corupţie, deputatul ex-PSD Sebastian Ghiţă riscă să ajungă la "Beciul Domnesc".
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
30.03.2016

UPDATE. Deputaţii au respins cererile DNA de reţinere şi de arestare a lui Sebastian Ghiţă cu 166 "împotrivă" şi 122 voturi "pentru", respectiv 176 de voturi "împotrivă" şi 107 "pentru".

"Este doar o chestiune de principii democratice şi cred că în felul acesta am reuşit să-i sensibilez pe colegii mei, după o luptă, vă mărturisesc, destul de obositoare. Nu i-aş dori nimănui să treacă prin aşa ceva. Nu m-am aşteptat niciodată în viaţa mea să ajung în situaţia aceasta şi nici nu doresc să mai ajung. Nu doresc nici unui alt cetăţean, aşa cum am şi spus-o şi cred că menirea, venirea oamenilor pe lume este să creeze, să muncească, să se dezvolte, nu să participe la dosare.

Cu toată puterea o spun: eu nu m-am născut să fur. Nu m-am născut să fac contracte cu statul, din care să fur bani. M-am născut să creez, să mă dezvolt împreună cu ai mei şi cu cei cu care muncesc şi nu cred că acest lucru este un lucru de condamnat în România", a declarat, după vot, Sebastian Ghiţă, citat de Mediafax.

* * *

UPDATE. Într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului, Sebastian Ghiţă le-a cerut colegilor săi parlamentari să respingă cererile DNA de reţinere şi arestare preventivă formulate pe procurorii DNA pe numele său.

"Mă numesc Sebastian Ghiţă, am 37 de ani şi doi copii. Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a-mi susţine nevinovăţia şi pentru a vă ruga să priviţi cu atenţie situaţia mea, pentru a analiza cu obiectivitate şi pentru a vă ruga să respingeţi cererile de reţinere şi arestare ale procurorilor. După cum bine ştiţi, Comisia juridică a respins deja cererea de arestare, colegii de acolo declarând-se contrariaţi după prezentarea dovezilor mele. Vă rog să arătaţi că Parlamentul României respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive — arestarea înaintea judecăţii. Parlamentul României este supus unei presiuni uriaşe folosindu-se toate mijloacele politice, mediatice şi juridice.

Care este scopul presiunii? Este cel pe care mulţi dintre dvs îl şoptiţi pe culoare, îl şoptiţi în familii, îl şoptiţi cu prietenii dvs — instaurarea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri. Toată societatea românească pare astăzi paralizată de frică. Vreau să vă spun adevărul. Trăim astăzi într-o Românie în care preşedintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care, cumva, soţia sa îl poate avea. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, e ameninţat pe surse cu dosare şi percheziţii la foştii colaboratori. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru.

Foşti prim-miniştri ai României au fost arestaţi, au dosare sau au dosare în lucru. Procurorul general a fost demis cu un dosar. Şefi de servicii de informaţii au dosare, şefii tuturor partidelor din România sunt în instanţă sau au dosare, inclusiv Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Şefii tuturor instituţiilor media au dosare. Mii de medici, de profesori, de oameni de afaceri şi funcţionari au dosare. Mii de firme româneşti au fost distruse cu dosare. Care este rezultatul? România a pierdut 5 miliarde de euro din bani europeni", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Agerpres.

Deputatul ex-PSD susţine că se cere arestarea sa pentru a-l forţa să devină denunţătorul lui Victor Ponta şi că de un an i se sugerează să facă acest denunţ.

"De ce vor capul lui Ponta? Pentru că a refuzat să facă anumite compromisuri. Pentru că şi-a făcut datoria cu demnitate. Pentru că astăzi are o cotă de popularitate mai mare decât puternicii zilei. Declar public astăzi, aici, în faţa dvs: nu am nimic de denunţat despre activitatea lui Victor Ponta. Aminteam despre dosarul soţiei preşedintelui Iohannis. Am văzut-o cu toţii pe soţia lui Liviu Dragnea inculpată pentru o faptă minoră petrecută acum 10 ani.

Acuzaţia gravă era că nu şi-a sancţionat două colege de birou care au întârziat la program. Am aflat o altă informaţie secretă dintr-un dosar al procurorilor de la DNA Ploieşti. Se chinuie de trei luni să-i facă un dosar şi soţiei lui Victor Ponta în speranţa că vor fabrica încă un alt dosar acestei familii. Am informaţia de pe site-ul comisarul.ro", a mai precizat Sebastian Ghiţă.

* * *

Camera Deputaţilor va decide miercuri, prin vot secret, asupra cererilor DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului ex-PSD Sebastian Ghiţă.

Cu o zi în urmă, Comisia Juridică se pronunţase deja în cazul Ghiţă: deputatul poate fi reţinut, dar nu şi arestat. Raportul deputaţilor jurişti - care are doar un rol consultativ - a fost înaintat conducerii Camerei Deputaţilor.

Nu demult, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului ex-PSD Sebastian Ghiţă într-un dosar în care este acuzat de infracţiuni multiple.

Şantaj, cumpărare de influenţă, dare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Acestea sunt infracţiunile pe care se presupune că le-ar fi comis Sebastian Ghiţă.

Dosarul lui Ghiţă

"În perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Ghiţă Sebastian Aurelian, deputat în Parlamentul României.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

Concret, folosindu-se de influenţă pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova (I.P.J.) să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei.

În schimbul informaţiilor nedestinate publicităţii pe care le-a obţinut, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.

Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft Internaţional SA, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăţi comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAŢIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat.

Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAŢIONAL SA a primit, în două tranşe, în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202,96 lei.

La data de 22 iulie 2012, Ghiţă Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturism marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

La aceeaşi dată, Ghiţă Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat.

În schimb, Ghiţă Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să îşi menţină funcţia de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor