De Anul Nou sonda New Horizons se va afla la marginea Sistemului Solar
alte articole
Este întâlnirea unei sonde spaţiale cu cel mai îndepărtat corp ceresc explorat până acum. Şi este o "programare cosmică" care va avea loc chiar în ziua de Anul Nou. Dar, pe de altă parte, legile mecanicii cereşti şi ale traiectoriilor interplanetare nu iau în considerare nici calendarul şi nici sărbătorile. După o călătorie în Sistemul nostru Solar, care a durat 13 ani, sonda New Horizons de la NASA se pregăteşte pentru cea mai apropiată întâlnire cu Ultima Thule, unul dintre corpurile cereşti cele mai îndepărtate observate vreodată de astronomi, situat în centura de materie primordială ce înconjoară Sistemul Solar cunoscută sub numele de Centura Kuiper.
Oamenii de ştiinţă se aşteaptă să afle noi secrete despre modul în care s-a format Sistemul nostru Solar, în urmă cu 4,6 miliarde şi jumătate de ani.
New Horizon se pregăteşte în acest moment pentru „întâlnirea“ cea mai îndepărtată de Pământ, urmărită minut cu minut de Centrul NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena Center (SUA) şi Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory din Maryland (SUA). Ultima Thule, de fapt, se află la o distanţă de aproximativ 4 miliarde de kilometri de noi şi, prin urmare, este de asemenea foarte departe de Soare.
Cea mai apropiată abordare pe care o poate face New Horizon cu corpul ceresc care are caracteristicile unui asteroid de dimensiuni medii, catalogat ca 2014 MU69, este programată la ora 5:33 GMT la 1 ianuarie 2019.
Asteroidul este estimat să aibă un diametru cuprins între 40 şi 50 de kilometri şi a fost descoperit în 2014 cu Telescopul Spaţial Hubble, care orbitează Pământul; este slab luminat, deoarece este departe de Soare, la miliarde de kilometri şi, întrucât este necontaminat, oamenii de ştiinţă spun că ar putea fi alcătuit din două tipuri diferite de roci cosmice. Camerele foto ale New Horizon, vor fi activate imediat (datorită unui software, dotat cu un program comandat de pe Pământ) pentru a fotografia Ultima Thule. Colectarea de date şi imagini ar trebui să dureze aproximativ două luni.
Mai multe informaţii: NASA