Un nou asteroid de 1.000 de ori mai puternic decât meteoritul din Celiabinsk ar putea ameninţa Pământul

Asteroid
Asteroid (ESA 2010 MPS for OSIRIS Team via Getty Images)

Telescopul robotic al Universităţii de Stat din Moscova a descoperit un asteroid masiv care ar putea lovi Pământul în viitor. Dacă o astfel de coliziune ar avea lor, explozia ar fi de 1.000 de ori mai puternică decât explozia meteoritului din Celiabinsk în 2013.

Telescopul, instalat în munţii Caucaz în apropiere de oraşul rus Kislovodsk, a fost primul care a zărit asteroidul – pe care l-a numit 2014 UR116. Se estimează că asteroidul are un diametru de 370 de metri.

După ce au zărit obiectul, astronomii ruşi au transmis datele colegilor de la Centrul Minor Planet din cadrul Observatorului de Astrofizică Smithsonian.

În procesul calculării orbitei preliminare a obiectului, savanţii au descoperit că aceasta fluctuează deoarece asteroidul trece în apropiere de Venus şi Marte, iar atracţia gravitaţională a acestor planete pot să-i influenţeze traiectoria.

În ceea ce priveşte meteoritul care a explodat în februarie 2013 în oraşul rus Celiabinsk, energia exploziei a fost estimată ca fiind echivalentul a 300-500 kilotone de TNT. Dar meteoritul din Celiabinsk a fost relativ mic, având un diametru de aproximativ 17 metri şi s-a dezintegrat cu o explozie la o altitudine de peste 20 km.

Totuşi, meteoritul 2014 UR116 este mult mai mare şi coliziunea sa cu planeta noastră ar fi catastrofică, ţinând cont că forţa impactului ar fi de 1.000 de ori mai mare decât cea a meteoritului din Celiabinsk.

Cu toate acestea un cercetător de la Institutul pentru Astronomie Aplicată din St. Petersburg a declarat că noul asteroid nu ar prezenta un pericol pentru Pământ pentru următorii cel puţin 6 ani.

Reţeaua telescopului robotic care a descoperit asteroidul 2014 UR116 se numeşte MASTER şi aparţine Universităţii de Stat din Moscova. El a fost creat în strânsă cooperare cu universităţile ruse din Yekaterinburg, Irkutsk şi Blagoveschensk, cu staţia Kislovodsk de la Observatorul Pulkovo şi cu ajutorul Universităţii Naţionale din San Juan, Argentina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură