Un asteroid se dezintegrează deasupra Africii (video)

Cu doar câteva ore înainte de a se ciocni cu Pământul, a fost descoperit un asteroid de doi metri diametru.
Imaginea unui artist privind un asteroid ce se apropie de Pământ. (Captură Foto)
Mioara Stoica
03.06.2018

În momentul în care a fost detectat, se afla deja aproape de Pământ, chiar dacă în acel moment nu se ştia că era un asteroid de doi metri diametru, care venea direct spre planeta noastră şi în final urma să se dezintegreze deasupra Africii.

Sâmbătă, 2 iunie, a apărut o pată într-o serie de imagini cu expunere îndelungată luate de telescopul Catalina Sky Survey, situat în apropiere de Tucson şi operat de Universitatea din Arizona, în orbita Lunii. Aceste imagini au fost trimise la Minor Planet Center din Cambridge (Massachusetts, SUA), organismul internaţional responsabil pentru desemnarea oficială a tuturor corpurilor mici din sistemul solar, ca să calculeze traiectoria, iar acesta a prezis că urma să aibă un impact cu Pământul în câteva ore.

S-a prevăzut că asteroidul de dimensiune mică, numit 2018 LA, se va dezintegra, fără să devină un pericol, în atmosfera Pământului. Deşi nu existau suficiente date pentru a face previziuni exacte în avans despre locul în care urma să cadă, oamenii de ştiinţă au calculat o serie de posibile locuri din sudul Africii, peste Oceanul Indian până în Noua Guinee. Conform confirmărilor NASA, rapoartele despre o minge de foc strălucitoare deasupra Botswana, Africa, la începutul după-amiezii de sâmbătă coincidea cu traiectoria planificată pentru asteroid.

În final, 2018 LA a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de 17 kilometri pe secundă şi s-a dezintegrat la câţiva kilometri deasupra suprafeţei acestuia, creând o minge de foc strălucitoare care a luminat cerul. Evenimentul a fost urmărit de mai mulţi observatori şi a fost capturat de o cameră web.

"Acesta a fost un obiect mult mai mic decât cele pe care avem sarcina să le detectăm şi să avertizăm", a spus oficialul în domeniul apărării planetare de la sediul NASA, Lindley Johnson. "Cu toate acestea, acest eveniment din lumea reală ne permite să ne exercităm capacităţile şi ne dă încredere că tiparele noastre de predicţie a impactului sunt adecvate pentru a răspunde unui potenţial impact cu un obiect mai mare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor