Noaptea marelui asteroid: scoateţi binoclurile, pe 31 august un asteroid gigant va trece aproape de Pământ

Asteroizi (ESA)
Mioara Stoica
30.08.2017

În noaptea dintre 31 august - 1 septembrie 2017, asteroidul 3122 Florence, botezat astfel în onoarea precursoarei serviciului sanitar modern Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 - d. 13 august 1910), va trece, la o distanţă de aproximativ şapte milioane de kilometri, pe lângă Pământ. Este considerat unul dintre cele mai "periculoase" obiecte. Nici un risc pentru planeta noastră, dar o oportunitate de a-l observa, spun specialiştii.

Un asteroid clasificat ca "potenţial periculos" va survola cerul în noaptea dintre 31 august şi 1 septembrie a.c nu departe de planeta noastră, dar în orice caz la o distanţă de siguranţă. Este puţin mai mare decât cometa explorată Rosetta, cu o mărime de circa 4,3 kilometri în diametru, şi va survola la o distanţă de aproximativ şapte milioane de kilometri de Pământ (de 18 ori distanţa dintre Pământ şi Lună). Nu este suficient de aproape să reprezinte un risc, dar este suficient de aproape să fie văzut confortabil cu binoclurile sau cu un telescop mic.

Numele lui este 3122 Florence, a fost descoperit în 1981 şi este botezat astfel în onoarea precursoarei serviciului sanitar modern Florence Nightingale, de origine britanică, numită şi “doamna cu felinarul” în timpul războiului din Crimeea. Asteroidul este considerat unul dintre cele mai mari obiecte din lista Pha (Potentially hazardous asteroid- Asteroid potenţial periculos) - acelea care pot să reprezinte, datorită orbitei şi dimensiunii, o ameninţare pentru planeta noastră.

Conform NASA, nu reprezintă un risc, prin urmare va fi doar o vânătoare de asteroizi, aşteptată de astronomi şi entuziaşti, care vor avea ochii fixaţi pe cer în seara zilei de 31 august: „Va fi un survol relativ apropiat, cel mai apropiat de la sfârşitul anilor 1800 pentru un asteroid atât de mare şi poate fi observat cu un binoclu simplu”, explică Gianluca Masi, astrofizician şi director al Virtual Telescope’s al Observatorului Ceccano din Italia, care va difuza survolul în live streaming, joi 31 august, începând cu ora locală 21:30 (22:30 ora României).

În ce direcţie trebuie aţintit binoclul

„Asteroidul se deplasează spre nord: va tranzita, printre altele, constelaţiile Capricornul, Vărsătorul, Delfinul, Săgetătorul şi Lebăda”, spune Masi. Va fi oricum o traiectorie care, de la sud, va traversa peste unele dintre cele mai cunoscute constelaţii. Când se vorbeşte despre cea mai mică distanţă şi mai uşor de văzut, este atunci când se va afla în zona Vărsătorului, pe 31 august.

Savanţii măsoară apropierea asteroizilor în distanţă lunară (DL) – un DL este distanţa dintre Pământ şi Lună, adică aproximativ 384.000 de km. Savanţii consideră că un asteroid este “aproape” dacă acesta se află la mai puţin de 19,5 DL faţă de Pământ.

Dar cea mai mică distanţă a acestei enorme "pietre" va fi, de asemenea, o oportunitate pentru oamenii de ştiinţă. Radarele sunt pregătite să o măsoare prin intermediul instrumentelor lor. În ciuda orbitei sale bine cunoscute, se cunoaşte foarte puţin despre caracteristicile şi compoziţia sa. Din variaţiile de luminozitate a fost posibil să se determine că se roteşte în jurul propriei axe în mai puţin de două ore.

Potrivit Center for NEO de la NASA, se vor putea lua imagini de înaltă rezoluţie cu ajutorul radarelor, care vor putea capta detalii până la 10 metri distanţă de asteroid.

Mai multe informaţii: NASA: Large Asteroid to Safely Pass Earth on Sept. 1, NASA/Jet Propulsion Laboratory: Large Asteroid Florence Will Fly by Earth on September 1, Virtual Telescope’s WebTVc: Potentially Hazardous Asteroid 3122 Florence close encounter: online observation: 31 Aug. 2017

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor