Exclusiv. Stanoevici la Londra: merită stat la coadă, e agreabil chiar

Comentând situaţia de la secţiile de votare din Londra, unde mii de români stau la cozi ce par fără sfârşit, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat că lucrurile se desfăşoară foarte bine, agreabil chiar, comisia de la secţiile de votare fiind formată din "oameni prezenţi, activi şi vii.
Loredana Diacu & Robert Willy Toperter
16.11.2014

alte articole

Loredana Diacu & Robert Willy Toperter
16.11.2014

Comentând situaţia de la secţiile de votare din Londra, unde mii de români stau la cozi ce par fără sfârşit, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat că lucrurile se desfăşoară foarte bine, agreabil chiar, comisia de la secţiile de votare fiind formată din "oameni prezenţi, activi şi vii":

"Văd că lucrurile se desfăşoară foarte bine, lumea e bine dispusă, e agreabil, sigur că e de stat (la coadă), dar merită, stai pentru dreptul tău de a vota.", a declarat ministrul.

Întrebat de reporterul postului Digi 24 dacă crede că vor fi oameni care nu vor reuşi să voteze, estimările presei fiind că în jur de 2000 de persoane nu vor reuşi să-şi exercite dreptul la vot, ministrul a refuzat să facă estimări, explicând însă că totul este foarte bine făcut:

"Eu mă tem de estimări, şi de prognoze că mâine o să plouă, de fapt e soare şi invers. Eu zic să aşteptăm. Din punct de vedere al comisiei lucrurile sunt foarte bine, oamenii sunt prezenţi, activi, sunt vii, ştiu că sunt şi foarte mulţi voluntari. Totul e bine făcut, atât cât se poate, perfecţiune nu o are decât Dumnezeu.", a afirmat ministrul.

"Hai să nu mai vorbim de primul tur, să învăţăm din greşeli!" a mai declarat Stanoevici la întrebarea de ce nu s-a făcut bine şi în turul întâi.

În ceea ce priveşte cozile uriaşe formate în faţa secţiilor de votare (la Institutul Cultural Român, unde se află Stanoevici, aşteptau peste 2000 de români), ministrul a sugerat ca cetăţenii să se deplaseze în afara Londrei, unde este mai puţin aglomerat:

"În anumite situaţii, de exemplu, pot fi orientaţi oamenii mai pe după-amiază înspre alte secţii unde este mai linişte. Sunt două secţii în afara Londrei, la distanţă relativ mică", a mai declarat Stanoevici, indicând o secţie din vecinătatea Bristolului. Numele celei de-a doua secţii ministrul nu şi l-a amintit decât cu ajutor de la unul din românii aflaţi în jurului lui.

Întrebat ce soluţii logistice are pentru a-i transporta pe români spre alte secţii, Stanoevici a explicat că totul e organizat deja, citând drept sursă de informaţii reţelele de socializare:

"Ştiu că s-au organizat deja, am văzut pe diferite reţele sociale s-au organizat deja foarte multe grupuri, cu autocare, cu maşini personale care să se poată deplasa. Am înţeles că toată lumea comunică şi în felul ăsta, probabil, că oamenii fiind bine organizaţi, bănuiesc...", a declarat ministrul.

În momentul în care corespondentul Epoch Times i-a atras atenţia ministrului că nu există niciun autocar, întrebându-l pe Stanoevici de unde a aflat despre acestea, oficialul a re-indicat Facebook-ul drept sursă a informaţiilor pe care le deţine şi a sugerat că, dacă nu există autocare (deşi el aflase contrariul), ar fi bine ca românii să nu se încăpăţâneze şi să se deplaseze spre alte secţii de votare cu autoturismul personal:

"Eu aşa am văzut pe Facebook. Am spus că s-a discutat pe Facebook despre acest lucru care mi se părea un lucru bun. Acum... dacă nu s-a făcut... Dar cred că cei care au maşini, care pot sa meargă mai mult şi au loc în maşină ar putea, decât să stea două ore într-o coadă să facă o oră pe drum şi să poată vota într-o secţie unde nu e atât de multă lume. Ideea e să se poată vota, cred eu, important e să votăm, nu să ne încăpăţânând să stăm într-un loc.", s-a exprimat Stanoevici.

Reamintim că la Londra, într-un gest rar de civism, tinerii au început să se strângă în faţa secţiilor de votare încă din noaptea de 15 spre 16 noiembrie. Cei tineri au venit la consulat în timpul nopţii pentru că ei pot rezista să stea mult în picioare şi astfel duminică dimineaţa va fi mai mult loc pentru cei bătrâni, copii, gravide sau cu dizabilităţi, a explicat tânărul Bogan Tofan.

De asemenea, în jur de 47 de voluntari s-au oferit să ajute pentru buna desfăşurare a procesului de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor