Expert Forum: Încheierea votului este marcată de nereguli grave

Până la ora 19.00, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) şi cetăţenii care au sunat la centrul de asistenţă juridică organizat de Expert Forum şi Funky Citizens au transmis mai multe suspiciuni legate de potenţiale nereguli, în special presiuni exercitate asupra alegătorilor în România, turism electoral, probleme logistice în ţară şi în Diaspora - lipsa buletinelor de vot, dispariţia ştampilelor şi un timp extrem de lung de aşteptare în secţiile din Diaspora, reiese dintr-un comunicat Expert Forum.
Sorin Ioniţă, Ana Otilia Niţu şi Laura Ştefan de la Expert Forum. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.11.2014

Până la ora 19.00, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) şi cetăţenii care au sunat la centrul de asistenţă juridică organizat de Expert Forum şi Funky Citizens au transmis mai multe suspiciuni legate de potenţiale nereguli, în special presiuni exercitate asupra alegătorilor în România, turism electoral, probleme logistice în ţară şi în Diaspora - lipsa buletinelor de vot, dispariţia ştampilelor şi un timp extrem de lung de aşteptare în secţiile din Diaspora, reiese dintr-un comunicat Expert Forum.

Un observator al Eurocivic a observat indicii de turism electoral în Bacău precum şi prezenţa unui număr mare de votanţi pe listele suplimentare. A alertat Poliţia, care a trimis poliţistul local, însă acesta nu a luat atitudine. Potrivit ONG-ului, primarul a agresat verbal observatorul, care a fost dat afară din secţia nr. 559 din Comuna Sănduleni, Sat Coman, Bacău.

Expert Forum a obţinut informaţii potrivit cărora, în Budeşti, Giurgiu, secţia nr. 100, un observator a semnalat că unul dintre membrii comisiei le-a arătat câtorva alegători (3) unde să voteze. A mai semnalat şi faptul că vin aceleaşi maşini de mai multe ori, aducând oameni la vot şi ne-a transmis numerele de înmatriculare. Informaţii similare ne-au fost transmise şi în legătură cu comuna Bălţeşti, judeţul Olt.

De asemenea, în Porostia, judeţul Teleorman, secţia nr. 251, Expert Forum arată că un grup de oameni aflaţi peste drum de secţia de votare notează numele tuturor celor care ies de la vot. O suspiciune de turism electoral există şi în secţia 257-258, judeţul Mehedinţi, unde o persoană tot aduce alegători în secţie şi pare să se cunoască cu preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi cu primarul din localitate.

În satul Râuşor, comuna Mandra, judeţul Braşov, organizaţia a aflat că un consilier local PSD stă în secţia de votare şi le arată alegătorilor, mai ales bătrânilor, cum şi unde să voteze. Mai mult, există informaţii cum că acelaşi consilier îi sună pe oamenii din sat care nu au votat încă şi îi cheamă la vot.

În comuna Gogoşu, Ostrovu Mare, 300 de alegători au votat pe liste suplimentare la ora 14, în condiţiile în care în comună domiciliază un număr mai mic de locuitori cu drept de vot. Autorităţile susţineau că motivul acestei prezenţe masive pe listele electorale suplimentare este din cauză că respectivele persoane au venit la pescuit în localitatea respectivă. ONG-ul are informaţii din care reiese că primarul localităţii ar facilita aducerea oamenilor organizat la vot cu maşini.

Similar, în Mihai Bravu, judeţul Giurgiu, secţia de votare nr. 176, Expert Forum a aflat că primarul ar fi venit în secţia de votare şi a cerut listele pentru a vedea cine nu a votat, iar în secţia de votare nr. 202, Micşuneşti, Mora, judeţul Ilfov, un membru din biroul electoral al secţiei de votare ar fi furnizat primarului o listă cu cei care nu s-au prezentat la vot.

Un alegător din Voluntari ne-a semnalat că sunt două microbuze ale Primăriei cu semnul „Cursă Specială” care transportă votanţi între secţii şi opresc la 100 de metri de secţie.

În Bucureşti, în sectorul 3, în jurul secţiilor de votare nr. 422 şi 454 încă de dimineaţă sunt persoane care acostează alegătorii şi îi întreabă cu cine votează, mai transmite ONG-ul.

Un alegător din Lehliu, judeţul Călăraşi, a reclamat că mai multe persoane dau bani oamenilor pe stradă (între 25-100 de lei) pentru a determina oamenii să voteze cu un anumit candidat. Similar, în comuna Balta Doamnei, există informaţii potrivit cărora alegătorii sunt aduşi cu maşina şi le-ar fi oferite stimulente (50 de lei) pentru a vota.

Au fost trimise notificări către Expert Forum din care reiese că în comuna Ţigăneşti, judeţul Teleorman, aceleaşi maşini aduc masiv votanţi în secţiile de votare pentru a vota pe liste suplimentare.

Probleme cu listele electorale

În acelaşi timp, au fost sesizate nereguli cu privire la întocmirea listelor electorale permanente şi posibilitatea înscrierii pe listele speciale. Astfel, la secţia nr. 74 din Galaţi şi la secţia 55 din Sectorul 3, ONG-ul a fost informat că există pe copia de pe lista permanentă persoane decedate.

În Dumbroviţa, judeţul Timiş, un alegător a transmis că s-a deplasat de la domiciliu la secţia de votare unde a aflat că votase deja. Mai mult, un membru din secţia de votare a zis că îl văzuse de dimineaţă şi i-a arătat semnătura din dreptul numelui său în tabel. Alegătorul a plecat acasă fără să voteze.

În Sibiu ne-a fost semnalat faptul că mai multe persoane cu domiciliul în Sibiu şi locul de muncă în Păltiniş nu au fost lăsate să voteze pe lista suplimentară de la Păltiniş.

Campanie electorală

În secţii de votare din Voluntari, Ilfov, dar şi în secţiile de votare nr. 237 şi 238 din Paşcani, există suspiciuni că s-ar face şi astăzi campanie electorală. Astfel, la secţia nr. 77-78 din Voluntari, Iflov, pe peretele uneia dintre clase este un afiş cu purtătoarea de cuvânt a unuia dintre candidaţi. Au fost transmise mai multe mesaje electorale în ziua votului, prin SMS, raportate în Cluj Napoca.

Cu privire la sesizări şi contestaţii

Mai mulţi alegători au reclamat refuzul unor preşedinţi de secţie de a primi plângeri pe motiv că pot fi făcute doar către BEC. De asemenea, am fost informaţi de către un observator că preşedintele de secţie a refuzat să dea nr. de înregistrare pentru plângere în secţia nr.188 din Puieni, comuna Prundu, judeţul Giurgiu şi în secţia nr 55 din Sectorul 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor