Se amplifică tensiunile în disputa asupra Mării Chinei de Est

Tokyo l-a convocat pe ambasadorul Chinei după ce mai multe nave guvernamentale chineze au fost zărite în apropierea unor insule din Marea Chinei de Est pentru cea de-a cincea zi consecutivă. Tensiunile asupra insulelor disputate au afectat relaţiile dintre cele două state.
Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est.
Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est. (Captură Foto)

Japonia a avertizat marţi China că legăturile se deteriorează semnificativ datorită insulelor disputate din Marea Chinei de Est, în condiţiile în care emisarul chinez în Tokyo a reiterat poziţia ţării sale - şi anume că insulilele sunt teritoriu chinez.

“Situaţia privitoare la relaţia dintre Japonia şi China se deteriorează considerabil”, l-a anunţat ministrul nipon de externe Fumio Kishida pe ambasadorul chinez, conform unei declaraţii publicate pe situl ministerului japonez. “Nu putem accepta faptul că [Beijingul] ia măsuri unilaterale ce amplifică tensiunile”.

Ambasadorul chinez Cheng Yonghua a declarat reporterilor după întâlnire că insulele disputate sunt o parte integrală din teritoriul Chinei – un punct pe care l-a reiterat ministrului nipon de externe – şi că disputa ar trebui să fie "soluţionată paşnic", deşi zona este controlată deseori de nave militare chineze.

“I-am spus că ... este normal ca ambarcaţiunile chineze să desfăşoare activităţi în apele în cauză”, a declarat Yonghua. “I-am mai spus că ambele ţări trebuie să lucreze asupra dialogului prin canale diplomatice pentru ca lucrurile să nu se complice şi să se amplifice”.

A fost pentru a doua oară în ultimele câteva zile când Cheng a fost convocat de guvernul nipon datorită disputei.

Tensiunile dintre cele mai mari economii ale Asiei s-au intensificat de când Japonia a observat o creştere a numărului de nave guvernamentale şi ale pazei de coastă chineze navigând în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Est, numite Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi.

Intensificarea activităţilor chineze în apele disputate are loc după o perioadă de presiune susţinută asupra Beijingului în legătură cu activităţile sale din Marea Chinei de Sud şi după ce guvernul comunist chinez a criticat ceea ce a considerat că este o interferenţă din partea Japoniei în acea dispută.

O dispută mai amplă

SUA, aliaţii săi din sud-estul Asiei şi Japonia au contestat revendicările teritoriale chineze asupra insulelor contestate din Marea Chinei de Sud, în special după ce luna trecută o curte internaţională de arbitraj a respins pretenţiile teritoriale ale Beijingului asupra majorităţii acelei mări.

În centrul disputei se află răspunsul la întrebarea dacă strâmtorile strategice sunt ape internaţionale care ar permite trecerea nerestricţiopnată, sau sunt ape teritoriale chineze.

Japonia şi China au jucat un joc de şoarecele şi pisica în apele contestate. Paza de coastă japoneză a raportat că a observat 15 nave de coastă chineze în apropierea insulelor – cel mai mare număr observat vreodată.

Raportul a mai susţinut că un număr fără precedent de 230 de ambarcaţiuni chineze de pescuit şi şapte nave ale pazei de coastă chineze, patru aparent înarmate, au navigat duminică în apele apropiate de insulele disputate.

Agenţia de ştiri japoneză Kyodo a raportat luni că Tokyo doreşte discuţii de nivel înalt cu Beijingul cu privire la aceste incursiuni, care nu au încetat în ciuda protestelor japonezilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe