Beijingul promite că îşi va proteja “suveranitatea” asupra Mării Chinei de Sud

După ce Curtea Permanentă de Arbitraj din Haga a decis marţi în favoarea Filipinelor într-o dispută cu Beijingul asupra Mării Chinei de Sud, regimul comunist chinez a ameninţat că îşi va proteja aşa-zisa suveranitate asupra regiunii contestate.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)
Andrei Popescu
13.07.2016

Regimul comunist chinez a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea asupra Mării Chinei de Sud şi a susţinut că are dreptul să creeze o zonă de apărare aeriană, după ce a refuzat să accepte decizia unei curţi internaţionale conform căreia China nu ar avea dreptul să revendice regiunea bogată în resurse.

Potrivit mass mediei de stat chineze, Curtea Permanentă de Arbitraj din Haga este o “marionetă” în mâinile forţelor externe, declaraţie făcută după ce aceasta a decis că regimul comunist chinez a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor, a pus în pericol navele sale, proiectele de pescuit şi cele petroliere.

Beijingul a învinuit în repetate rânduri SUA pe motiv că alimentează tensiunile în Marea Chinei de Sud, unde revendicările sale teritoriale se suprapun parţial cu cele ale altor ţări precum Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

“China va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea teritorială şi drepturile şi interesele maritime”, a susţinut ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, într-un comentariu de prima pagină publicat miercuri.

Cazul, care vizează o regiune prin care tranzitează anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, a fost văzut ca un test pentru China şi rivalitatea sa economică şi strategică cu SUA.

Beijingul a declarat că pretenţiile de suveranitate ale Filipinelor în Marea Chinei de Sud nu au “nicio bază” şi sunt un “act de rea credinţă”. Într-un document guvernamental publicat miercuri, China a mai precizat că ambarcaţiunile sale de pescuit au fost hărţuite şi atacate de filipinezi în preajma disputatelor Insule Spratly.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent în Beijing pentru un Summit China-UE, a declarat că speră că decizia Curţii din Haga va fi o mişcarea pozitivă în direcţia rezolvării acestor probleme serioase din apele disputate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor