China pătrunde în apele teritoriale ale Japoniei

Beijingul devine tot mai agresiv în Marea Chinei de Sud, în ultima perioadă pătrunzând ilegal în apele teritoriale ale unora dintre vecinii săi. În cel mai recent caz, trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Japoniei, în apropierea insulelor Senkaku.
Fotografie aeriană surprinde activităţile de revendicare teritorială desfăşurate de China în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, vest de Palawan, Filipine, 11 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.04.2016

Trei nave de patrulă chineze au pătruns joi în apele teritoriale ale Japoniei.

Navele, una dintre ele fiind echipată cu arme, au navigat în apropierea insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est şi au rămas în zonă timp de aproximativ 90 de minute, conform NHK World.

După aceea, navele au navigat în afara apelor teritoriale la sud-vest de Insula Uotsuri. Paza de coastă japoneză a trimis un avertisment.

Chiar dacă Japonia controlează Insulele Senkaku şi susţine că acestea fac parte din teritoriul său naţional, din punct de vedere istoric şi în conformitate cu legea internaţională, totuşi, China şi Taiwanul revendică de asemenea insulele.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de incursiuni pe care le face China în apele teritoriale ale altor ţări. O navă chineză a pătruns luni în apele Vietnamului, conform The Thanh Nien, fiind deghizată într-o ambarcaţiune de pescuit care transporta de fapt motorină.

Nava, căpitanul şi doi marinari au fost capturaţi de autorităţile vietnameze. În ultimele câteva săptămâni, paza de coastă a Vietnamului a alungat 110 ambarcaţiuni de pescuit chineze.

Vietnam, Taiwan şi China revendică Insulele Paracel din Marea Chinei de Sud, dar Beijingul a făcut un pas suplimentar şi a început să le militarizeze.

În Malaezia, aproximativ 100 de ambarcaţiuni chineze au fost detectate în Marea Chinei de Sud.

China a fost, de asemenea, agresivă faţă de pescarii filipinezi, care susţin că au fost alungaţi din Panatag sau Scarborough Shoal de o navă a pazei de coastă chineze, conform Philstar. Incidentul a avut loc în interiorul zonei economice exclusive de 320 de km a Filipinelor, dar chinezii au controlat-o în ultimii câţiva ani.

În weekendul care a trecut, o navă chineză a pătruns în apele teritoriale indoneziene, susţinând că a desfăşurat “activităţi normale”.

Ministrul indonezian al pescuitului a susţinut că ţara doreşte să fie pace în zona maritimă.

“Din cauza acestui incident ne simţim sabotaţi în eforturile noastre. S-ar putea să mergem cu acest caz la tribunalul internaţional pentru conflicte maritime”, a declarat Susi Pudjiastuti.

.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor