O nouă revoluţie creată de proiectul Roşia Montană

Roşia Montană, exploatare minieră auriferă (Epoch Times România)
Epoch Times România
30.08.2013

Lucrările de exploatare de la Roşia Montană ar putea să intre în linie dreaptă în trei ani. Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare. Cei care s-au împotrivit proiectului de exploatare nu au de gând să stea cu mâinile în sân şi promit să facă tot posibilul ca Parlamentul să nu aprobe începerea lucrărilor miniere, a declarat pentru Agenţia de presă r/News preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, David Eugen.

“Care linie dreaptă? Toată lumea zice că intră în linie dreaptă. O să aibă o mulţime de suişuri şi coborâşuri. Fii sigură că n-o să stăm cu limba în gură, aşa cum cred alţii că gata, Guvernul a hotărât şi tot ce spune Guvernul e literă de lege. O să vedeţi ce o să facem, numai fiţi pe fază… O să facem tot posibilul să nu rămână aşa, să se oprească proiectul”, a declarat, joi, pentru Agenţia de presă r/News, preşedintele Alburnus Maior, David Eugen.

Proiectul, spun militanţii, nu îi afectează doar pe localnici, ci pe toţi locuitorii ţării.

„Guvernul îi prosteşte pe parlamentari. Aşa cum nu se votează asupra modului de realizare a unei intervenţii chirurgicale pe inimă, tot aşa este de neconceput supunerea la vot, în afara procedurii legale de autorizare, a unui proiect pe baza de cianuri cu potenţial devastator asupra ţării şi asupra noastră, a locuitorilor din Roşia Montană. Chiar dacă legea trimisă de Guvern Parlamentului este cu dedicaţie pentru Roşia Montană Gold Corporation, menită să îndepărteze unul câte unul obstacolele juridice întâmpinate de companie, odată votată ca lege, ea va afecta direct viaţa fiecărui cetăţean român”, a declarat Călin Caproş, vicepreşedinte Alburnus Maior.

Asociaţia Alburnus Maior se pregăteşte să informeze politicienii despre consecinţele exploatării de la Roşia Montană.

„Vom face astfel încât parlamentarii din toată ţara să ştie ce votează şi să afle totodată că votul lor nu este lipsit de urmări. Toţi cei ce cred în libertate trebuie să-şi vadă parlamentarii aleşi. Azi am văzut cum nişte inconştienţi laşi au votat pe ascuns propunerea unei legi fără să stea nici măcar o secundă să evalueze consecinţele sale. Guvernul Ponta uită că cei ce nu ţin cont de voinţa poporului sfârşesc rău. Le vom reaminti! Vom lupta prin toate mijloacele posibile pentru a ne păstra şi apăra pământul şi libertatea. Membrii Guvernului şi Parlamentului sunt din acest moment singurii răspunzători pentru evoluţia evenimentelor, orice va presupune asta!”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Iar mesajele au apărut deja. Pe site-urile de socializare tinerii sunt îndemnaţi să participe săptămâna viitoare la protestul “Revoluţia începe la Roşia Montană”.

“Aprobarea de către Parlament a proiectului Roşia Montană este una foarte paguboasă atât pentru bugetul României, cât şi cu implicaţii majore asupra mediului! Deoarece dorim să facem totul legal şi “ca la carte” amânăm demonstraţia de duminică, ora 17, la o dată şi o oră pe care vi le vom comunica din timp. Ne ocupăm de obţinerea avizelor de la organele competente”, scrie unul dintre organizatorii evenimentelor pe pagina de Facebook.

Invitaţia a fost trimisă la peste 5.000 de utilizatori ai reţelei de socializare din cinci oraşe, Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Braşov.

În urmă cu un an, premierul Ponta declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

Compania canadiană Gabriel Resources care va investi în zonă se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Potrivit acordului privind măsurile aferente exploatării minereurilor auro-argentifere, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6%, faţă de 4% în cazul celorlalte exploatări miniere, cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură, se arată în comunicatul RMGC.

”Proiectul minier de la Roşia Montană este unul dintre cele mai importante proiecte industriale din România. Faptul că intrăm în linie dreaptă pentru autorizarea proiectului, după şapte ani de la începerea evaluării lui de către statul român, nu poate decât să ne bucure, pentru că acest proiect are potenţialul de a relansa o întreagă ramură industrială, care poate genera zeci de mii de locuri de muncă, atât de necesare în România”, a declarat pentru r/News, managerul general în comunicare Gold Corporation, Cătălin Hosu.

Potrivit acestuia, mina de la Roşia Montană va aduce României peste 5 miliarde de dolari beneficii economice directe, 2,3 miliarde de dolari venituri la bugetul de stat şi bugete locale, şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde de dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncial de aur, şi creează mii de locuri de muncă într-o zonă grav afectată de şomaj.

“Acum, redevenţa de 6% este printre cele mai ridicate din Europa şi din lume. Pe lângă obligaţiile ferme legate de crearea de locuri de muncă, investitorul minier şi-a asumat în scris, cu titlu de lege, obligaţii de protejare garantată a mediului, de salvare a patrimoniului, obligaţii faţă de oamenii din comunitate, care fac din acest proiect o investiţie exemplară pentru România, cu respectarea tuturor legilor în vigoare şi cu aplicarea celor mai bune tehnologii disponibile în lume în acest moment. Datorită acestui proiect, România va deveni cel mai important producător de aur al Uniunii Europene”, a explicat Cătălin Hosu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor