Interviu în exclusivitate cu Remus Cernea: "Să avem o frână interioară, morală, pentru a proteja mediul"

Remus Cernea
Remus Cernea (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministerul Mediului a iniţiat un proiect de lege prin care aduce modificări prevederilor de lege actuale şi pune în pericol Delta Dunării, precum şi alte arii naturale protejate, care prevede ca în cazul în care are loc un accident industrial, spre exemplu o scurgere de petrol, sau un incendiu provocat de cineva, ariile naturale protejate riscă să îşi piardă statutul de zonă naturală protejată şi să devină accesibile celor care au diverse interese în zonă. O altă prevedere care ridică mari semne de întrebare, statuează că în ceea ce priveşte intervenţiile în zona protejată, avizul administratorilor şi custozilor care până acum era obligatoriu, devine consultativ.

Proiectul de Ordonanţă, criticat de diverse ONG-uri, este pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului şi a fost introdus pe agenda de lucru a Guvernului, cu toate că dezbaterile publice nu s-au încheiat.

Despre acest proiect de lege si despre implementarea unor proiecte economice cu impact negativ major asupra mediului, am adresat câteva întrebări deputatului Remus Cernea, preşedintele Partidului Verde, care a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor reporterilor Epoch Times România pe acest subiecte.

"Dacă acest aviz devine consultativ, de fapt practic el nu mai există şi îşi pierde orice eficacitate, pentru că se va ţine sau nu se va ţine cont de el indiferent cât de bine ar fi el fundamentat, indiferent câte raţiuni de ordin ştiinţific ar exista în el şi de ordin moral. Până la urmă, ar putea fi făcut un proiect cu impact negativ asupra mediului, se va putea trece pur si simplu peste un astfel de aviz şi se va putea construi în ariile protejate, se vor putea face orice fel de proiecte acolo şi asta evident va duce la pierderi inestimabile pentru România", a declarat pentru Epoch Times Remus Cernea.

Vă prezentăm mai jos interviul integral.

Reporter: Conform proiectului de lege, avizul custozilor şi administratorilor ariilor protejate natural va deveni consultativ faţă de actuala prevedere care este obligatorie. Cum comentaţi această schimbare?

Remus Cernea: Este o mare eroare să se ia o astfel de decizie şi este surprizăntor că ea vine de la Ministerul Mediului, pentru ca Ministerul Mediului este cel chemat să ocrotească aceste arii protejate şi chiar eventual să le extindă. Dacă se înlătură această barieră, care ar fi o barieră de fapt de specialitate - este vorba de un aviz pe care îl dau specialiştii, oamenii de ştiinţă, oamenii care au o pregătire şi al căror punct de vedere este avizat -, s-ar goli de conţinut chiar şi conceptul de arie protejată şi totul ar rămâne doar pe hârtie, adică România ar mai avea arii protejate pe hârtie din moment ce nu există mecanisme reale, eficiente, de protejare efectivă a lor.

Este aşadar o decizie surprinzătoare şi care va avea efecte extrem de negative. Eu voi căuta în Parlament să fac demersurile necesare pentru a chestiona Ministerul Mediului cu privire la acest lucru şi pentru a-i cere să nu dea curs unei astfel de iniţiative, să nu o ducă la bun sfârşit.

Reporter: Care este opinia dv. în legătură cu faptul că ariile protejate natural care sunt afectate parţial îşi pot pierde statutul?

Remus Cernea: Este o problemă de abordare. Dacă avem arii protejate care au fost afectate deja parţial, în principiu au fost afectate de mâna omului şi de proiecte care au avut un impact negativ asupra mediului. Dacă avem astfel de zone, logica firească ar fi să încercăm să facem tot ce putem pentru a le salva, nu pentru a le distruge până la capăt. Dacă, spre exemplu, am avea o clădire de patrimoniu de o valoare inestimabilă în Bucureşti sau în oricare alt oraş, sau dacă avem un castel ale cărui ziduri ar crăpa, sau ar fi ameninţată cu prăbuşirea acea clădirea, decizia înţeleaptă nu este aceea de a mai da un brânci să se prăbuşească, ci dimpotrivă, de a încerca să salvăm acea construcţie. Sunt surprins că se vine cu astfel de idei, care de fapt sunt contrare însăşi filozofiei şi legitimităţii unei instituţii precum Ministerul Mediului. M-aş bucura foarte mult să se revină asupra unor astfel de decizii şi voi încerca să utilizez pârghiile parlamentare care îmi stau la dispoziţie pentru a determina Ministerul să schimbe această abordare recentă.

Reporter: De ce credeţi că au fost luate aceste măsuri? Era nevoie de o astfel de schimbare a legislaţiei?

Remus Cernea: Eu cred că ar trebui să întărim eficacitatea instituţională de protejare de ariilor protejate din România, a monumentelor naturale, dar sunt consternat să văd în ultima perioadă că semnalele care vin dinspre Guvern sunt contrare unui astfel de deziderat. Mai degrabă, în loc să fie împlinit acest deziderat de protecţie a mediului asistăm acum la o avalanşă de decizii care sunt îndreptate acum împotriva mediului, fie că este vorba despre Roşia Montană, fie că este vorba de gazele de şist, fie că se referă la ariile protejate, sau la legea votată în Parlament privind cultivarea organismelor modificate genetic în ariile protejate. Asistăm la o serie întreagă de decizii, la care sincer nu mă aşteptam. Am început un drum anul trecut, împreună cu USL, drum care speram să arate cu totul altfel în ce priveşte protecţia mediului. De fapt am părăsit USL acum câteva luni, ca urmare unor astfel de divergenţe privind Roşia Montană şi gazele de şist. Dar privind acum la ceea ce se întâmplă sunt din ce în ce mai îngrijorat şi sper şi îmi doresc foarte mult ca ONG-urile şi politicienii responsabili să se opună unor astfel de decizii, să uzeze de toate căile posibile pentru a le împiedica.

Reporter: Vedeti vreun posibil beneficiu al acestor noi măsuri?

Remus Cernea: Intuitiv, primul gând care îmi vine în minte este că se încearcă ridicarea acestui aviz care astăzi este obligatoriu şi pe care doresc să îl facă doar consultativ. Scopul ar fi, putem presupune, tocmai acela de a se da drumul la proiecte, la diverse iniţiative economice şi proiecte economice care să afecteze mediul, să afecteze ariile protejate. Aici este pericolul. Dacă acest aviz devine consultativ, de fapt practic el nu mai există şi îşi pierde orice eficacitate, pentru că se va ţine sau nu se va ţine cont de el indiferent cât de bine ar fi el fundamentat, indiferent câte raţiuni de ordin ştiinţific ar exista în el şi de ordin moral. Până la urmă, ar putea fi făcut un proiect cu impact negativ asupra mediului, se va putea trece pur si simplu peste un astfel de aviz şi se va putea construi în ariile protejate, se vor putea face orice fel de proiecte acolo şi asta evident va duce la pierderi inestimabile pentru România.

Reporter: Ce credeţi că ar trebui să se facă pentru a proteja ariile naturale în acest context în care se pare că ele sunt puse în primejdie

Remus Cernea: Se pot face extraordinar de multe lucruri. Munca pentru protejarea ariilor naturale este o muncă pe care ar trebui să o desfăşurăm în permanenţă, pe o perioadă nedefinită. Trebuie să încercăm să protejăm speciile de animale şi de plante, mai ales cele care sunt ameninţate. Trebuie să împiedicăm implementarea unor proiecte economice cu impact negativ major asupra mediului. Sunt foarte multe lucruri de rutină care trebuie făcute, dar şi de strategie şi de abordare generală, la un nivel general al problemelor. Însă măcar să nu luăm decizii foarte proaste, care să afecteze în mod iremediabil mediul. Măcar aici să avem o frână interioară, morală, pentru a proteja mediul.

Reporter: Guvernul a adoptat de curând proiectul de lege privind exploatarea minereurilor de la Roşia Montană. Cum comentaţi această decizie?

Remus Cernea: Am mai avut o reacţie pe această temă şi săptămâna trecută când documentele nu era încă făcute publice, dar am intrat în posesia lor. Este regretabil că Guvernul vine cu un astfel de proiect de lege întrucât acesta în esenţă suspendă statul de drept. De ce? Practic structura întregului proiect vizează eliminarea tuturor barierelor legislative împotriva proiectului minier pe baza de cianuri de la Roşia Montană. Aşadar toate acele legi care împiedicau proiectul de la Roşia Montană acum vor fi modificate, sau suspendate, pentru a se permite iniţierea acelui proiect cu impact devastator asupra mediului. Această iniţiativă a Guvernului sper să se lovească de un refuz al Parlamentului, sper ca Parlamentul să aibă înţelepciunea să refuze şi să respingă o astfel de iniţiativă care ar suspenda statul de drept în România. Eu cred că această lege a Guvernului este şi neconstituţională şi voi prezenta pe parcursul dezbaterilor viitoare o serie de argumente în acest sens. Cred că este foarte grav ce se întâmplă şi cred că este momentul pentru mobilizare internă, cât şi în plan internaţional, împotriva acestui proiect minier extrem de periculos de la Roşia Montană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne