Vladimir Putin, Victor Orban discută proiectul Turkstream şi de energie nucleară
alte articole
Conducta Turkstream care ar aduce gazul în Europa Centrală ocolind Ucraina, şi problemele referitoare la energia nucleară ar putea figura pe ordinea de zi a unei întâlniri între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Liderul de dreapta Orban, aflat la putere din 2010, urmăreşte relaţii pragmatice bune cu Rusia. Totuşi, anumiţi analişti afirmă că relaţia este dezechilibrată, predominând interesele ruseşti.
O sursă familiară cu agenda vizitei lui Putin a afirmat că unul dintre obiective este un acord referitor la conducta Turkstream.
„Putin trebuie să fie de acord cu toate ţările implicate, astfel încât să nu fie probleme cu conducta”, a afirmat sursa, comentând pentru Reuters cu condiţia anonimatului.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat pentru Reuters că Turkstream ar trebui să fie construit cât mai curând posibil în Bulgaria, deoarece aceasta ar deschide o rută de livrare suplimentară către Ungaria, care depinde de transporturile de gaze ruseşti.
Acordul actual de tranzit pe gaz între Moscova şi Kiev expiră după 31 decembrie, iar Rusia şi Ucraina se află sub presiune crescândă pentru a semna un nou acord, deşi acest lucru se confruntă cu mai multe obstacole.
Rusia intenţionează să lanseze prima parte a conductei Turkstream, cu o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi, până la sfârşitul anului, pentru a furniza clienţilor interni turci. A doua parte, cu aceeaşi capacitate, este de aşteptat să se deruleze din Bulgaria în Serbia şi Ungaria.
Discuţiile de miercuri vor acoperi, de asemenea, viitoarele livrări de gaze în Ungaria, care stochează deja gaze pentru iarna care vine.
Ungaria are un consum anual de gaz de aproximativ 10 miliarde de metri cubi şi are acum aproape 6,5 miliarde de metri cubi de gaz, a afirmat marţi Szijjarto într-o conferinţă de presă.
„Contest toate criticile din Europa de Vest cu privire la cooperarea noastră cu Rusia în domeniul energiei”, a declarat el, adăugând că Ungaria a trebuit să se bazeze pe Rusia pentru gaz, deoarece nu există opţiuni alternative.
El a mai spus că producătorul de petrol rus Lukoil şi compania maghiară MOL vor semna un acord de soluţionare a petrolului contaminat, care a perturbat exporturile de petrol din Rusia în Occident în acest an.
Guvernul Orban a promovat interesele Moscovei în Uniunea Europeană, solicitând încetarea sancţiunilor economice impuse după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Dar Ungaria nu s-a opus niciodată sancţiunilor, iar Szijjarto a afirmat că Ungaria nu va vota împotriva prelungirii sancţiunilor, dacă UE ar decide la sfârşitul anului 2019 să le prelungească.
În 2014, Budapesta a semnat, de asemenea, un acord cu Rusia pentru două noi reactoare la uzina nucleară de la Paks, care va fi construită de firma de stat Rosatom şi finanţată cu un împrumut de 10 miliarde de euro de la Rusia. Acesta va fi deţinut şi operat de statul maghiar.
Dar proiectul a fost blocat de ani de zile şi va fi probabil discutat miercuri.