Rusia laudă "cuvintele de aur" ale lui Macron privitoare la "moartea cerebrală" a NATO

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a avertizat pe colegii europeni că NATO este în "moarte cerebrală", invocând lipsa de coordonare şi imprevizibilitatea administraţiei Statelor Unite, comentarii care au fost primite călduros la Moscova.

Într-un interviu acordat organizaţiei The Economist şi publicat, joi, Macron şi-a exprimat îndoiala cu privire la securitatea oferită de NATO sub conducerea SUA - referindu-se punctual la Articolul 5 care stipulează că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. Articolul 5 a stat la baza legăturilor transatlantice de la fondarea alianţei din 1949.

"Ceea ce trăim în prezent este moartea cerebrală a NATO", a declarat Macron pentru săptămânalul britanic. Întrebat dacă mai crede în garanţia colectivă de apărare a Articolului 5 din tratatul NATO, Macron a răspuns: „Nu ştiu”.

În Rusia, comentariile lui Macron au fost salutate drept o ilustrare exactă a statutului NATO.

"Cuvinte de aur ... o definiţie exactă a stării actuale a NATO", a scris Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, pe pagina sa de Facebook.

Kremlinul a avut o reacţie mai neutră la comentariile preşedintelui francez. „Dacă NATO este viu sau mort şi care dintre părţile corpului acestei alianţe sunt în comă, nu trebuie să decidem noi. Nu suntem patologi”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În timp ce Franţa a avut, în mod tradiţional, un rol ambivalent în NATO, fără a participa la planificarea strategică din 1966 până în 2009, în ciuda faptului că a fost membru fondator, comentariile lui Macron - care survin la numai o lună înainte de summitul NATO din 4 decembrie la Londra - au fost neaşteptate.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că sunt exagerate. "Preşedintele francez a găsit cuvinte destul de drastice pentru a-şi exprima opiniile. Nu văd aşa starea de cooperare în interiorul NATO", a declarat ea la o conferinţă de presă la Berlin, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În interviul său, Macron şi-a reiterat sprijinul pentru deschiderea dialogului dintre statele membre ale Uniunii Europene şi Rusia, spunând că o altă abordare ar fi o „greşeală imensă”.

Legăturile dintre Moscova şi Europa au fost bune din 2014, când Rusia a anexat Crimeea din Ucraina.

Preşedintele francez a stabilit trei opţiuni potenţiale pentru dezvoltarea Rusiei: Rusia s-ar putea reface ca o superputere, s-ar putea dezvolta în sfera eurasiatică sau ar putea stabili o "cooperare echilibrată" cu Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe