Liberalii contestă legea achitării procentului de 2% din impozitul pe venit ONG-urilor
alte articole
Partidul Liberal va contesta la Curtea Constituţională (CC) noua prevedere a Politicii bugetar-fiscale (PBF) pentru 2014, care presupune achitarea benevolă de către persoanele fizice a procentului de 2% din impozitul pe venit în favoarea organizaţiilor neguvernamentale (ONG), a comunicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Proiectul prevede că orice cetăţean al Moldovei poate direcţiona 2% din impozitul pe venit, nu în bugetul de stat, ci în contul diferitelor ONG-uri sau organizaţii religioase.
Potrivit liberalilor, "autorul proiectului, adică Partidul Liberal-Democrat, are scopul de a fura sursele de stat pentru sponsorizarea campaniei sale electorale". "De pe urma acestui proiect vor mai avea de suferit autorităţile locale, deoarece impozitele cetăţenilor sunt transferate în primul rând în conturile administraţiilor locale, abia apoi în bugetul de stat. Dacă nu este aşa, atunci Coaliţia de guvernare să acopere deficitul care va apărea în urma adoptării acestei legi, din conturi proprii", a spus Ghimpu.
Deputatul PL, Valeriu Munteanu, este convins că "astfel de măsuri sunt neconstituţionale, deoarece această prevedere a PBF nu a primit aprobarea guvernului". "Ei adoptă legi fără a avea decizia guvernului în această privinţă, fără surse de compensare a pierderilor pe care le vor suporta autorităţile locale", a subliniat liberalul.
Liberalii au comunicat că deţin informaţii potrivit cărora colaboratorii instituţiilor de stat, care se află în subordinea PLDM, sunt obligaţi să scrie o cerere de achitare benevolă a 2% din impozitul pe venit în favoarea unui ONG. "Banii vor fi folosiţi pentru mituirea electoratului. Din sursele alocate de cetăţeni pentru ONG-uri se vor cumpăra produse alimentare şi vor fi îmbunaţi cetăţenii în numele partidului", este convins Munteanu.
Consiliul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale din Moldova a criticat acest proiect considerând că este netransparent şi conţine numeroase imperfecţiuni, precizează Infotag.