Scandalul SIPA. Senator PNL vorbeşte despre copierea unor dosare şi-i cere socoteală lui Tudorel Toader
alte articole
Senatorul PNL Iulia Scântei, una dintre persoanele al căror nume apare pe lista celor ce au vizitat celebra arhivă SIPA, susţine că a constatat că unele documente din arhiva cu pricina au fost copiate şi îi cere public ministrului Justiţiei să explice cum de raportul comisiei întocmit în 2008 din care reiese acest lucru a apărut în presă, având în vedere că acesta era clasificat.
„Am participat la redactarea raportului. (…) Raportul a apărut în presă. Părerea mea este că este un incident de securitate la momentul acesta, în curtea Ministerului Justiţiei. Nu că nu ar fi fost bine ca acel raport să apară în presă, dar nu în situaţia în care nu a fost declasificat”, a declarat liberala pentru Mediafax.
Potrivit senatoarei, Toader "are în curte" un incident de securitate conform HG 585 şi este datoria lui să verifice cum a fost posibil acest incident.
Cât despre copierea dosarelor în sine, Scântei a precizat pentru news.ro că pe unele dintre ele existau menţiuni că s-a făcut xerox. Întrebată dacă persoanele care au făcut copii după respectivele documente au fost identificate, Scântei a răspuns că o singură persoană, care era un fost angajat SIPA, a fost audiată, iar concluziile au fost trecute în raportul comisiei.
Iulia Scântei a făcut parte din comisia înfiinţată de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a intrat în arhivă de nouă ori. Potrivit senatoarei PNL, niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă şi anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu. Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: ”Nu.”
Reamintim că scandalul arhivei SIPA a izbucnit după ce, recent, jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care acreditează ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Cristi Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.
În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizarea arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.
Mai amintim că judecătorul Cristi Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.
Astăzi, Ministerul Justiţiei a făcut publică lista celor ce au vizitat arhiva SIPA după desfiinţarea serviciului. Printre nume se regăseşte şi cel al Iuliei Scântei. Detalii aici