Laura Ştefan: Unde dai şi unde crapă - azi episodul SIPA. Deschiderea arhivei pentru public e o prostie

Scandalul arhivei SIPA, care se pare că ar conţine numeroase informaţii despre viaţa personală a unor magistraţi, obţinute ilegal, ia din ce în ce mai multă amploare. Discuţiile despre o eventuală deschidere a arhivei pentru public este o prostie, a reacţionat experta anticorupţie Laura Ştefan.
Laura Ştefan - Expert anticorupţie
Laura Ştefan - Expert anticorupţie (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Unde dai şi unde crapă - azi episodul SIPA. Poate măcar cu un lucru vom rămâne în memorie - SIPA a fost desfiinţată în 2006 de către Monica Macovei, a remarcat joi, pe pagina sa de Facebook, experta anticorupţie Laura Ştefan.

"Din punctul meu de vedere deschiderea arhivei pentru public e o prostie. Adică dacă admitem că SIPA a strâns date despre viaţa magistraţilor şi că asta nu e ok cum ar putea să fie ok ca aceste informaţii să devină acum publice?! On another note - poate mai interesant ar fi să vorbim despre cum s-a înfiinţat şi a funcţionat SIPA, despre cine a condus-o şi cine a decis ca acest serviciu secret să se ocupe de ce s-a ocupat, despre cine a folosit informaţiile astea până în 2006 şi cu ce rezultat. Sigur, asta e mai complicat, pentru că de cele mai multe ori când se fac porcării nimeni nu întocmeşte procese-verbale despre asta", a precizat Laura Ştefan.

În acelaşi timp, experta anticorupţie a amintit că, pe vremea când SIPA funcţiona, documentele se distrugeau din 5 în 5 ani.

"De ce acum, când SIPA nu mai există, nu distrugem arhiva aia? Cele mai "tinere" documente din ea sunt anterioare lui 2006 - adică au peste 10 ani", a adăugat Laura Ştefan.

Reamintim că scandalul arhivei SIPA a izbucnit după ce, recent, jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care acreditează ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Cristi Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.

În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizarea arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Mai amintim că judecătorul Cristi Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Astăzi, Ministerul Justiţiei a făcut publică lista celor ce au vizitat arhiva SIPA după desfiinţarea serviciului. Detalii aici.