Scandalul SIPA. Dezvăluiri la orizont

Lista celor ce au vizitat arhiva SIPA, având aşadar acces la numeroase secrete tenebroase despre magistraţi, ar urma să fie publicată joi. Cel puţin aşa a promis ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar putea publica în cursul zilei de joi lista cu persoanele care au vizitat celebra arhivă SIPA despre care se spune că ar conţine numeroase informaţii obţinute ilegal, de natură să distrugă reputaţia magistraţilor vizaţi, relatează Agerpres.

Vestea publicării listei a fost dată chiar de Toader, care anunţa luni, la Iaşi, că va publica în cursul zilei de joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA.

"Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momentul — ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet, nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul. Şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intrat în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar depozitarii informaţiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament şi după lege", declara luni Toader.

Declaraţiile ministrului veneau în contextul în care, recent, jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care acreditează ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.

În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizarea arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Mai amintim că judecătorul Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne