Arhiva SIPA. Ministrul Justiţiei promite o comisie pentru desecretizare

Catalogată de judecătorul Danileţ drept un episod urât în istoria Justiţiei româneşti, arhiva SIPA ar putea fi desecretizată. Nu se ştie încă nici când, nici dacă desecretizarea va fi totală, cert e că Ministerul Justiţiei va desemna o comisie care să preia problema.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri, la Iaşi, că va face o comisie pentru desecretizarea arhivei SIPA - subiectul fierbinte al momentului - şi a reiterat ideea că nu ştie când va fi desecretizată aceasta, căci nu ştie ce conţine.

”Eu am citit tot istoricul şi toate regulamentele şi toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA, am un punct de vedere, voi face o comisie, vom inventaria şi noi cum au inventariat alţii şi le vom desecretiza”, a afirmat Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Toader a reamintit că arhiva SIPA are, probabil, informaţii pe toate palierele, iar ministrul Justiţiei poate desecretiza ceea ce e secret de serviciu, în timp ce aspectele care sunt de competenţa Guvernului pot fi desecretizate prin hotărâre de Guvern şi a adăugat că dacă vor fi acolo şi secrete de stat, acestea vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT.

Ministrul a mai precizat că informaţiile vor fi abordate "în mod adecvat", cu respectarea procedurilor legale, cu respectarea competenţelor şi a termenului”, a adăugat ministrul.

Cât despre avansarea unui termen pentru desecretizarea arhivei, Toader a precizat că, din moment ce nu ştie natura secretului conţinut în arhivă, n-are cum anticipa în cât timp se rezolvă.

Uriaşul scandal SIPA a izbucnit după ce jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care vorbeşte despre copierea şi sustragerea unor dosare din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Reamintim că SIPA conţinea documente vizând viaţa privată a unor magistraţi şi ar fi putut fi folosită pentru şantajarea acestora. Danileţ a negat categoric acuzaţiile ce i s-au adus.

În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizare arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Mai amintim că judecătorul Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i acestuia să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne