Salvaţi Copiii: Participarea copiilor la proteste, perfect legală
alte articole
Pe fundalul vârtejului mediatic creat de faptul că Direcţia Copilului culege date despre părinţii care şi-au luat copiii la proteste, Organizaţia Salvaţi Copiii reaminteşte că potrivit legislaţiei în vigoare, copiii au dreptul la libertatea de exprimare şi de participare la întruniri paşnice, principiu consacrat şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, relatează Mediafax.
Astfel, conform art. 31 din Legea 272/2004, copilul dispune de libertatea de exprimare şi de participare la acţiuni, evenimente publice ori întruniri paşnice, principiu fundamental consacrat şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar autorităţile administraţiei publice locale şi alte instituţii publice sau private competente au responsabilitatea legală, prevăzută de acelaşi articol, de a lua măsurile necesare asigurării exercitării corespunzătoare a acestui drept, arată Salvaţii Copiii. Orice limitare a libertăţii de întrunire paşnică a copiilor trebuie prevăzută expres de lege şi nu poate fi rezultatul unor decizii conjuncturale ale autorităţilor.
Potrivit organizaţiei, "participarea unui copil alături de părinţii săi la evenimente publice, marşuri ori proteste în stradă, care nu prezintă vreun element de abuz, de pericol la adresa siguranţei fizice, sănătăţii ori imaginii publice a copilului, este în total acord cu legislaţia naţională, fiind garantată de Convenţia ONU şi Legea 272/2004".
"Legalitatea prezenţei unui copil, alături de părinţi, la manifestări cu caracter public, trebuie întotdeauna interpretată în contextul în care s-a aflat copilul şi de la caz la caz, prin raportare la pericolele concrete, la conţinutul tematic al manifestării publice, inclusiv la riscul real al apariţiei unor altercaţii între participanţi şi forţele de ordine", menţionează Organizaţia.
Nu în ultimul rând, Salvaţi Copiii face o serie de recomandări pentru cei care au deschis acest subiect:
"Luând în considerare cele susţinute mai sus, recomandăm aplicarea echilibrată a trei principii fundamentale necesare asigurării respectării interesului superior al copilului: 1. principiul protecţiei copiilor împotriva riscurilor ori abuzurilor; 2. dreptul părinţilor de a-l îndruma şi educa pe copil în exercitarea libertăţii de gândire, de conştiinţă şi de participare socială; 3. libertatea copiilor de a participa la întruniri paşnice în care ei îşi pot exprima, alături de părinţi şi în condiţii de siguranţă fizică, psihică şi morală, propriile convingeri".
Articolul integral poate fi citit aici