Mamuţii politici, de 200.000 de ori mai radioactivi decât cei de la Muzeul de Geologie. Scandalul vânătorii de părinţi care-şi duc copiii la proteste
alte articole
Fost secretar de stat la Ministerul Muncii în guvernul Cioloş, Oana Ţoiu critică, într-o postare pe Facebook, graba autorităţilor de a da curs plângerilor unor "anonimi" ofuscaţi că protestatarii anti OUG 13 şi-au dus copiii la proteste, asta după ce nu au făcut nimic pentru a-i sancţiona pe părinţii care-şi trimit copiii la cerşit sau pentru a-i proteja pe micuţii care trăiesc în condiţii precare.
Redăm postarea Oanei Ţoiu, preluată si de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, sub titlul "Despre ipocrizia mamuţilor politici, care sunt de 200.000 de ori mai radioactivi decât mamuţii de la Muzeul de Geologie"
"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului strânge date din teritoriu despre sesizările primite cu privire la părinţii care şi-au dus copiii la proteste şi măsurile luate. Asta în contextul în care:
- Nu au cerut (din informaţiile pe care le deţin eu) situaţia din teritoriu asupra sesizărilor primite faţă de părinţii care folosesc copii la cerşit şi măsurile luate.
- Nu au cerut (din informaţiile pe care le deţin eu) situaţia din teritoriu asupra evacuărilor forţate (cum s-a întâmplat de curând pe Sfinţilor 13) sau condiţiilor de locuire precare când temperaturile au fost periculos de joase şi măsurile luate pentru a proteja copiii afectaţi. (3 din 10 familii din România trebuie să aleagă adesea între hrana cu proteine şi încălzirea locuinţei).
- Nu au cerut (din informaţiile pe care le deţin eu) situaţia din teritoriu asupra mamelor adolescente (sunt în jur de 18.000) şi măsurile luate pentru a asigura continuarea educaţiei lor şi sănătatea nou-născuţilor.
- România nu are încă un recensământ la nivelul fiecărei comunităţi al copiilor în situaţii de risc (49% din copii trăiesc în sărăcie sau în risc de excluziune socială). Există chiar obligaţia legală de a-l face dar sunt păsuiţi până la vară.
De asta totuşi ar trebui ca autorităţile naţionale, locale şi cei plătiţi să fie în slujba cetăţeanului să aibă o listă de priorităţi dictată de priorităţile din realitate nu de la partid. (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului este acea autoritate naţională care a avut secretarul de stat care-o conduce demis de Grindeanu în ianuarie fără motiv şi repus în funcţie 3 zile mai târziu tot fără explicaţii publice)", scrie pe Facebook fostul secretar de stat.
Într-o postare ulterioară, fostul secretar de stat precizează că afirmaţia sa nu îi vizează pe oamenii de la ANPDCA, instituţie care, anul trecut, când a fost lăsată să îşi facă treaba, a simplificat procedura de adopţie, a lucrat cu finanţările europene să le direcţioneze spre dezinstituţionalizare, lăsat deschisă linia de dialog cu ONGurile etc., ci comenzile politice care sunt date instituţiei.
"Aceiaşi oameni. Nu e o autoritate perfectă, mai pot fi construite multe şi vor fi mereu probleme în teren pe care nu le vor rezolva, dar am întâlnit acolo oameni cu intenţii bune care ştiu şi ei cât de absurdă e situaţia. Dacă noi cu zecile de mii ne-am simţit ignoraţi şi dispreţuiţi în piaţă, imaginaţi-vă cum se simt oamenii conduşi cu bocancul de ei", spune Oana Ţoiu.
Postarea Oanei Ţoiu vine în contextul în care presa a anunţat ieri că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului - instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii condus de Olguţa Vasilescu, care şi-a exprimat public nemulţumirea pe acest subiect - strânge date din teritoriu despre sesizările primite despre părinţii care şi-au dus copiii la proteste.
Decizia vine după ce, la Protecţia Copilului, au ajuns mai multe sesizări anonime privind participarea copiilor la manifestaţiile antiguvernamentale.
Un articol din legea pentru protecţia copilului specifică faptul că părinţii nu-şi pot folosi copiii pentru interesul propriu, acesta fiind invocat de Protecţia Copilului pe 8 februarie, într-un comunicat de presă adresat celor care merg la proteste însoţiţi de copii.
Dar, pe de altă parte, Convenţia cu privire la drepturile copiilor prevede că cei mici pot participa la întruniri paşnice.