"Ziua muncim, noaptea-i păzim" - "Revoluţia luminii", ziua a 17-a
alte articole
UPDATE: În Piaţa Victoriei, la ora 20:00, s-a cântat imnul naţional, după care protestatarii au început să scandeze "Abrogarea nu şterge trădarea!".
Întrebaţi cum comentează declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, conform căruia va fi adoptată întâi legea de respingere a OUG 13 "pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare", protestatarii au replicat că nu mai au nicio încredere în afirmaţiile acestuia:
"Nu am nicio încredere în ei, un om care te-a minţit o dată şi-a pierdut orice încredere pe care poţi să o ai în el", răspunde un protestatar.
"Bullshit!", a răspuns un altul la întrebarea despre declaraţiile lui Dragnea, parafrazându-l pe însuşi liderul PSD.
* * *
Sloganul serii pare a fi: "Vrem să muncim, nu să vă păzim!"
De altfel, mulţi dintre cei intervievaţi de reporterul Epoch Times au ţinut să reamintească faptul că guvernanţii sunt angajaţii cetăţenilor, trebuie să acţioneze în interesul poporului, şi că nu este firesc ca oamenii să meargă ziua la muncă, să trudească pentru a-şi câştiga salariul iar seara să vină să păzească Guvernul.
"Noi muncim ziua şi acum venim cu rucsacul în spate de la muncă să îi păzim. Nu se mai poate, ţara asta e leagănul hoţilor, nu se mai poate aşa, deja fură de la copii şi nepoţi", declară un protestatar.
"E o îndatorire civică, mi se pare important să vin, să iau poziţie, mi se pare că sunt mult prea aroganţi, trăiesc în altă lume şi trebuie să fie conştienţi că trăiesc pe impozitele pe care le plătim noi. I-aş pofti şi pe ei să meargă să muncească în mediul privat, la multinaţionale, să vadă cum e să munceşti acolo şi să asuzi pentru salariul pe care-l primeşti", adaugă un altul.
* * *
UPDATE: Numărul manifestanţilor se ridică în jurul orei 20 la aproximativ 500. În pofida informaţiilor că Protecţia Copilului ar culege date despre părinţii care îşi aduc copiii la proteste, în mulţime pot fi încă văzuţi copii, părinţii nelăsându-se intimidaţi şi considerând incalificabilă ingerinţa autorităţilor în educaţia civică a copiilor.
"Aştept şi mesajul de la Autoritatea pentru Protecţia animalelor, o să vin şi cu pisica data viitoare", ne spune un tată venit cu fetiţa. "Vrem să trăim aici, nu în altă parte, am ales să trăim aici şi încercăm să rezistăm", adaugă protestatarul.
Oamenii continuă să ceară demisia Guvernului şi a celor responsabili de adoptarea OUG 13.
"Guvernul PSD încearcă să ne păcălească, nu mai am încredere în acest guvern, ne-a minţit prea mult", declară un protestatar.
"Am vrea ca cei vinovaţi să recunoască că au greşit împotriva poporului român şi să se retragă", adaugă o tânără.
"Ei sunt angajaţii noştri, ei sunt plătiţi din impozitul pe care îl plătesc eu. Când angajatul meu observ că mă fură şi este mincinos, îl concediez!", ne spune un domn, precizând că a venit în Victoriei fiindcă este cetăţean al acestei ţări şi nu locuitor.
* * *
UPDATE: În jur de 300 de persoane scandează în Piaţa Victoriei: "DNA, să vină să vă ia!" şi "Ziua muncim, noaptea-i păzim!".
* * *
Pentru a şaptesprezecea zi consecutiv, cetăţenii se strâng în Piaţa Victoriei, unde cer clarificarea situaţiei OUG 13, demisia celor ce se fac vinovaţi de adoptarea ei şi o schimbare a modului în care este condusă această ţară.
Reamintim că începând de marţi, 31 ianuarie, românii ies zilnic, atât în Piaţa Victoriei din Bucureşti cât şi în alte oraşe ale ţării şi Diaspora, pentru a protesta.
Dacă la început a fost vorba doar despre OUG 13 şi abrogarea ei, ulterior protestele au depăşit sfera acestei ordonanţe de mutilare a Codului Penal în favoarea corupţilor, cetăţenii cerând schimbarea în primul rând a Guvernului, care şi-a pierdut credibilitatea, dispariţia de pe scena politică a lui Dragnea şi Tăriceanu şi, pe termen lung, a modului de a guverna. Căci, spun protestatarii, un popor nu poate sta în permanenţă cu sabia lui Damocles deasupra capului, păzindu-şi conducătorii să nu dea peste noapte cine ştie ce ordonanţe sau legi strâmbe.
Astfel, în Piaţa Victoriei şi în mediul online se vorbeşte tot mai mult despre soluţii pe termen lung, soluţii care să ducă la o schimbare reală a ţării. O posibilă soluţie pentru ieşirea din criză ar putea fi ca Strada să impună, strângând numărul suficient de semnături, o lege care să impună scoaterea penalilor din politică şi demnităţi publice, explica ieri o persoană. În acelaşi spirit, un tânăr opina şi el că pe termen mediu şi lung trebuie impusă noua proclamaţie de la Timişoara (devenită România 2017) care spune, la punctul 8: "Fără penali în demnităţile şi funcţiile publice."
"Ceva ca pe termen lung şi relevant ar putea fi proclamaţia de la Timişoara, versiunea nouă, acest Guvern nu e relevant, nici procesul lui Dragnea, ci viitorul. Aici e vorba de principii. De ce suntem aici? E atât de simplu, după atâţia ani să vorbim că nu e bine să furi...", declara un tânăr.
Photo credit: Mihuţ Savu