Scandalul "Inspecţia Judiciară pune presiune pe judecători". Cristi Danileţ clarifică situaţia

Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a fost astăzi acuzată că s-a transformat într-un instrument de presiune împotriva judecătorilor, după ce s-a sesizat din oficiu pentru verificări în cazul eliberării din arestul preventiv a fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.
Cristi Dănileţ
Cristi Dănileţ (Epoch Times România)

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a încercat să clarifice situaţia, în contextul în care decizia Inspecţiei Judiciare a stârnit un val de critici atât în mediul online, cât şi din partea unor organizaţii precum Centrul de Resurse Juridice sau Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR)

"Referitor verificare decizie eliberare arest, să vă spun cum stau lucrurile:

1. CSM nu este implicat, ci Inspecţia Judiciară (IJ).

2. Nu este anchetat judecătorul, ci se fac verificări cu privire la faptele semnalate de presă. Dacă sunt indicii că s-au comis abateri disciplinare, IJ începe cercetarea disciplinară. Dacă se constată vinovăţia magistratului, IJ sesizează CSM. Dacă trebuie sancţionat, o va face CSM, iar decizia lui este contestabilă la ÎCCJ.

3. IJ se autosesizează la fiecare articol de presă în care este vorba de justiţie sau magistraţi. Nu are cum şti din start dacă ce scrie presa este fondat sau nu.

4. Nici procurorii, nici judecătorii nu pot fi anchetaţi pentru deciziile pronunţate cu bună-credinţă, indiferent cât ar fi ele de nepopulare.

5. Arestarea unei persoane nu înseamnă că este vinovată, după cum nearestarea sau eliberarea unei persoane nu înseamnă că este nevinovată. Aceasta se va stabili doar în procesul pe fond."