Conflictul Ponta - Adrian Sârbu, în plină desfăşurare

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Profund nemulţumit de modul în care Mediafax şi cotidianul Gândul, care-i aparţin fondatorului Pro TV-ului, Adrian Sârbu, prezintă dosarul „baronului” de Mehedinţi, Adrian Duicu, acuzat că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul său, premierul Victor Ponta a lansat o serie de acuzaţii defăimătoare la adresa lui Sârbu.

"Nu a fost domnul Duicu, nici Tobă în birou la mine. Singurul care a fost şi de care îmi amintesc este Adrian Sârbu, care mi-a spus că are controale de la ANAF şi dacă pot să le opresc. I-am spus că nu pot şi de atunci am tot citit ce rău sunt eu. Eu nu opresc la nimeni controalele ANAF, cred că trebuie să-şi plătească taxele", a declarat luni seară premierul Victor Ponta, la postul B1 TV.

Acesta ar fi motivul pentru care publicaţiile aparţinând lui Sârbu insistă pe un subiect extrem de sensibil pentru premier. "Minte!", a fost replica fostului patron al MediaPro, Adrian Sârbu, care nu a făcut comentarii ulterioare, potrivit Mediafax.

Cu aproximativ o lună în urmă, premierul Ponta a pretins că Adrian Sârbu i-ar fi propus să-l facă preşedinte, însă el a refuzat, cerându-i în schimb acestuia să-şi plătească taxele.

"Am o neînţelegere cu Adrian Sârbu. Mi-a spus că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine. Iar eu i-am spus că prefer să îşi plătească taxele. Eu am avut o pretenţie social-democrată, anume toată lumea să-şi plătească taxele, şi după aia ne împrietenim", a susţinut premierul Victor Ponta în cadrul unei emisiuni la România TV.

Declaraţia premierului a fost făcută în contextul în care moderatorul emisiunii l-a întrebat de articolele privind interceptarea lui Adrian Duicu din propriul birou de la Palatul Victoria, articole publicate pe gândul.info, parte a Mediafax Group, deţinut de Adrian Sârbu.

În momentul în care moderatorul l-a întrebat direct dacă, din punctul său de vedere, există o legătură între discuţia despre preşedinţie şi politica editorială a Gândul, Victor Ponta a ezitat şi a spus că nu poate face o astfel de afirmaţie.

În replică, Adrian Sârbu spune că afirmaţia este o pură fantezie.

Am o neînţelegere cu Adrian Sârbu. Mi-a spus că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine

„Afirmaţia făcută în interviul servit de România TV este o pură fantezie personală. Cariera politică a domniei sale nu a fost şi nu este obiectul activităţilor mele. Nu am neînţelegeri şi nimic de tranzacţionat cu Victor Ponta şi nici cu camarila sa, deranjaţi până la obsesie de existenţa Gândul şi Mediafax. Victor Ponta nu este nici primul şi nici ultimul politician român care, odată ajuns la putere, confundă media cu Disneyland-ul propagandei”, a declarat Sârbu, potrivit Mediafax.

Adrian Sârbu a mai adăugat că s-a întâlnit de mai multe ori cu premierul, însă nu la cererea lui.

Cert este că, în dimineaţa zilei de marţi, poliţia a descins la studiourile MediaPro, din Buftea, precum şi la alte 25 de adrese din Capitală şi din judeţul Ilfov, în scopul "destructurării unei grupări acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani". Poliţia vizează 66 de firme care ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA-ului şi impozitului pe profit, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro.

Potrivit Evz.ro, în urmă cu două luni au avut loc alte descinderi la studiourile MediaPro din Buftea, dar şi la sediul Pro TV pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, dosar în care a fost chemat şi Adrian Sârbu să dea declaraţii. Până în prezent nimeni nu a fost reţinut sau arestat în acest caz.

Amintim că Adrian Duicu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, se află în arest preventiv din 4 aprilie, fiind acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI. În timpul în care şeful IPJ făcea demersurile pentru dosarul lui Duicu, acesta din urmă acţiona pe linie de partid ca să obţină pentru Ponea promovările promise. Din referatul procurorilor DNA reiese că Tobă a fost chemat la Guvern de premierul Ponta pentru a discuta cu Duicu, însă atât chestorul Tobă, cât şi premierul neagă acest lucru.