Rusia şi China extind cooperarea economică în zona euro-asiatică
focus
alte articole
Nivelul de încredere reciprocă dintre China şi Rusia a creat un fundament pentru un parteneriat cuprinzător şi pentru o colaborare strategică între cele două naţiuni în sferele tehnic, economic şi politic, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin pentru Xinhua.
Apreciind nivelul actual, fără precedent, de încredere între Beijing şi Moscova, Putin a precizat că faza “cooperării strategice” nu descrie în totalitate parteneriatul dintre cele două state.
“A spune că avem o cooperare strategică nu mai este suficient”, a declarat Putin pentru agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua. “Din acest motiv am început să discutăm despre un parteneriat cuprinzător şi despre o colaborare strategică. ‘Cuprinzător’ înseamnă că noi lucrăm practic asupra tuturor aspectelor majore; ‘strategic’ înseamnă că acordăm o mare importanţă interguvernamentală acestei activităţi”.
Notând că secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping “acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-chineze, Putin l-a numit pe omologul său un bun prieten şi un partener de încredere.”
Colaborarea celor două naţiuni în probleme internaţionale, a mai declarat Putin, “contribuie la stabilitatea chestiunilor globale”, unde punctele de vedere ale ruşilor şi chinezilor sunt “similare sau coincid”.
Amintind de discursul lui Xi cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Naţiunilor Unite în New York în septembrie 2015, Putin a precizat că Moscova doreşte să rezolve toate problemele prin mijloace paşnice şi prin respectarea legii internaţionale.
Totuşi, numeroşi critici şi politicieni influenţi din lume nu ar fi de acord cu această afirmaţie, luând în considerare faptul că Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat cu soldaţi şi arme în conflictul separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014.
În termeni de cooperare în arena internaţională, pe lângă ONU, Putin a precizat importanţa activităţilor desfăşurate în comun în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare din Shanghai (OCS) şi în cadrul grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Liderul rus a declarat că OCS rămâne un “element esenţial” care asigură stabilitatea şi securitatea în regiune, exprimându-şi speranţa că mai multe naţiuni se vor alătura acestui bloc.
OCS, creată în 2001, cu sediul în Beijing, este o organizaţie politică şi pentru securitate formată din China, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan. India şi Pakistan urmează să devină membre depline. Activitatea OCS include colectarea de informaţii, operaţiuni antitero şi lupta comună împotriva terorismului cibernetic în Asia Centrală.
În plus, Putin a scos în evidenţă colaborarea ruso-chineză în economie şi domeniul tehnic.
“Lucrăm de asemenea împreună la programe spaţiale, în sfera aviaţiei, la construirea unui avion de mari dimensiuni şi a unui elicopter masiv. Colaborăm în chestiuni legate de mediu şi în proiecte energetice la scară mare, inclusiv în sectorul nuclear”, a mai susţinut Putin în interviul său cu Xinhua.
“Una dintre cele mai importante direcţii este cursul diversificării legăturilor noastre, făcându-le mai sofisticate, acordând mai multă atenţie colaborării noastre în zona hi-tech”, a adăugat preşedintele rus.
În general, China îşi consolidează prezenţa pe piaţa energetică rusească, a susţinut Putin, considerând, în acelaşi timp, că investiţiile chineze sunt “un mijloc pentru dezvoltarea suplimentară a parteneriatului nostru”.
“Aceste proiecte sunt la fel de importante precum, de exemplu, cele din sfera energetică, precum imensul proiect Puterea Siberiei pentru livrarea anuală a până la 38 miliarde de metri cubi de gaz rusesc printr-o nouă rută stabilită din Rusia spre China”, a declarat Putin.
În plus, liderul rus a evidenţiat proiectul Yamal pentru gaz natural lichefiat ce a fost finalizat în luna aprilie şi încheiat între producătorul de gaz Novatek şi mai multe bănci chineze, în valoare de 12 miliarde de dolari. Proiectul Yamal are o producţie ţintă de 16,5 milioane de tone de gaz natural lichefiat pe an şi va intra în funcţiune în noiembrie 2017. În decembrie 2015, corporaţia chineză Sinopec a achiziţionat de asemenea 10% din Sibur, principala companie petrochimică a Rusiei.
Printre alte proiecte comune, Putin a pus accentul pe linia de cale ferată de mare viteză Moscova-Kazan, un segment lung de 770 km care ar trebui să ducă la o cooperare pe scară mare în domeniul infrastructurii. În aprilie 2016, China a fost de acord să ofere Rusiei un împrumut de 400 miliarde de ruble (6,2 miliarde de dolari) pentru acest proiect.
De asemenea, preşedintele rus a lăudat cooperarea în proiectul Silk Road Economic Belt, asupra căruia cei doi lideri au căzut de acord în luna mai. Acest proiect, lansat în 2013, urmăreşte să creeze un coridor pentru transport, energetic şi comercial între ţările asiatice şi europene.