Premiile IG Nobel: un englez trăieşte ca o capră şi Volkswagen rezolvă problema poluării excesive a emisiilor auto (video)

Premiile Ig Nobel
Mioara Stoica
26.09.2016

Premiile Ig Nobel sunt distincţii acordate în mod tradiţional celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii şi realizări ştiinţifice. Organizatorii evenimentului spun că acesta "nu este tocmai o glumă", ci mai degrabă o formă de "satiră", care se desfăşoară cu exact o săptămână înaintea anunţării Premiilor Nobel, la Stockholm. Este o parodie americană a Premiului Nobel şi distinge realizările a zece grupuri de oameni de ştiinţă care, "în primul rând fac oamenii să râdă, iar apoi îi fac să gândească".

Cea de-a 26-ea ediţie a Ig Nobel - organizată de revista de umor ştiinţific - Annals of Improbable Research (AIR) – a fost prezentată la 22 septembrie a.c. de un grup care include autenticii laureaţi ai premiului Nobel şi s-a desfăşurat în cadrul unei ceremonii în Teatrul Sanders, de la Universitatea Harvard.

Premiul pentru Reproducere i-a fost acordat lui Ahmed Shafik, din Egipt: acesta a studiat ce efect are purtatul pantalonilor din poliester, bumbac sau lână asupra vieţii sexuale a şobolanilor, efectuând experimente similare şi pe bărbaţi.

În Economie, premiul a fost acordat unei echipe de cercetare din Noua Zeelandă pentru a evalua personalitatea perceptivă a rocilor, dintr-o perspectivă de vânzare şi marketing.

Premiul pentru Fizică i-a fost atribuit unei echipe internaţionale pentru descoperirea: de ce caii cu părul alb sunt cei mai rezistenţi la înţepăturile tăunilor, şi de ce libelulele sunt în mod fatal atrase de pietre funerare negre.

În Chimie, premiul a fost pentru Volkswagen "pentru rezolvarea problemei poluării excesive a emisiilor auto, producând automat şi electromecanic mai puţine emisii ori de câte ori vehiculele sunt testate", a declarat juriul.

Premiul în Medicină a fost câştigat de o echipă de oameni de ştiinţă germani care au descoperit că, dacă aveţi o mâncărime pe partea stângă a corpului, aceasta poate fi curată dacă vă priviţi într-o oglindă şi vă scărpinaţi pe partea dreaptă a corpului (şi vice-versa).

Premiul în Psihologie a fost dat unui grup de oameni de ştiinţă din mai multe ţări, deoarece au întrebat o mie de mincinoşi cât de des mint şi au decis să creadă în aceste răspunsuri.

Premiul, în ceea ce priveşte Pacea corespunde cercetătorilor din Canada şi SUA pentru munca lor academică "Despre primirea şi detectarea nebuniilor pseudo-profunde".

Premiul de Biologie a fost acordat lui Cahrles Foster, Marea Britanie, deoarece a trăit în natură, în diferite momente, ca un bursuc, o vidră, un cerb, o vulpe şi o pasăre; şi lui Thomas Thwaites, pentru crearea unor proteze pentru prelungirea membrelor, care i-au permis să trăiască ca o capră, printre capre (aici se poate viziona videoclipul acestui experiment).

Premiul Ig Nobel la categoria de Literatură a fost pentru suedezul Fredrik Sjoberg, pentru munca sa, prezentată în trei volume autobiografice, despre plăcerile de a colecta muşte moarte şi vii.

În cele din urmă, Premiul de Percepţie a fost pentru doi japonezi care au studiat dacă lucrurile arată diferit atunci când un observator se apleacă să le vadă printre picioare.

Mai multe informaţii: http://www.improbable.com/ig/winners/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor