Scandalul de la spitalul Pantelimon. Lider PNL: Rafila e obligat să demisioneze. Sau să fie demis de Ciolacu

Florin Roman (Facebook)
Ana Ion
08.08.2024

Deputatul PNL Florin Roman crede că ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, trebuie să plece din Guvern după scandalul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti.

"Ministrul PSD, dl Alexandru Rafila este obligat să demisioneze. Sau să fie demis de premierul Ciolacu. Când unii medici de la spitalul 'Sfântul Pantelimon' decid cine trăieşte şi cât trăieşte, după un control al ministerului condus de dl Rafila, care a spus că e totul ok, singura ieşire e demisia!

Să moară 17 oameni la ATI şi să te faci că plouă este de neacceptat. Să aperi nişte medici malefici scoşi în cătuşe, poate fi 'colegial', dar ca ministru nu te poţi juca cu aşa ceva.

Îl respect pe profesorul Rafila, dar e clar, că după aceste drame cumplite, ministrul Rafila trebuie să-şi depună demisia sau în caz contrar, să fie de urgenţă demis!", a transmis Florin Roman.

Rafila a respins eventualitatea unei demisii după scandal

"Eu nu am de ce să-mi asum personal această situaţie pentru că acolo este vorba de o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătăţii pentru astfel de acuză. Deci din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să dimisionez.

Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că o chestiune care ne pune în dubiu, cum spuneţi dumneavoastră, pentru că a creat foarte multă emoţie, e o chestiune pe care o înţeleg, de asta am venit aici în faţa dumneavoastră să o explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să controlăm, nici să influenţăm, pentru că, încă ceva, e un lucru pe care vă rog să reţineţi.

Nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului. Deci nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului, este decizia lui profesională. Eu nu pot să intervin ce să facem, să dăm un decret că ministrul Sănătăţii aprobă toate deciziile profesionale medicale din ţara asta, nu se poate.

Şi aşa că, din punctul ăsta de vedere, nu cred că această problemă ţine de Ministerul Sănătăţii şi de politica de sănătate din Ministerul Sănătăţii."

Scandalul de la Spitalul Pantelimon

Reamintim că dosarul morţilor suspecte (17 la număr) de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti a luat amploare cu o zi în urmă, după ce trei cadre medicale au fost reţinute. Este vorba de două doctoriţe acuzate de omor calificat cu premeditare şi de o asistentă acuzată de mărturie mincinoasă.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că au dovezi că doctorii respectivi l-au omorât efectiv pe un bărbat de 54 de ani după ce i-au scăzut considerabil doza de noradrenalină care îl ţinea în viaţă. Detalii aici.

De cealaltă parte, Florina Pompilian, şefa secţiei de ATI, crede că "în proporţie de 99,99 la sută" colegele sale sunt nevinovate.

La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), Şerban Bubenek, a afirmat că există explicaţii medicale pentru dozele de noradrenalină administrate pacientului de 54 de ani, despre care procurorii susţin că a fost ucis cu premeditare. În opinia lui, acuzaţiile procurorilor faţă de cele două doctoriţe reţinute nu se justifică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor