Dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Pantelimon a explodat: Doctoriţe reţinute pentru OMOR cu PREMEDITARE / Situaţie extrem de gravă

(Getty Images)
Andrei Pricopie
07.08.2024

Dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a luat amploare: Trei cadre medicale au fost reţinute miercuri, iar acuzaţiile sunt deosebit de grave.

Este vorba de doi medici acuzaţi de omor calificat cu premeditare şi de o asistentă acuzată de mărturie mincinoasă.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că au dovezi că doctorii respectivi l-au omorât efectiv pe un bărbat de 54 de ani după ce i-au scăzut considerabil doza de noradrenalină care îl ţinea în viaţă.

Cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie aduşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Cazul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” implică moartea suspectă a 17 pacienţi în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a spitalului.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri.

Acuzaţiile procurorilor, extrem de grave

La data de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Bucureşti.

- M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor).

- P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).

Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

La data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs, ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului, declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei.

Rafila ceruse astăzi, înainte de ieşirea oficială a acuzaţiilor, demisia managerului spitalului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, având în vedere „funcţionarea defectuoasă şi neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni şi de anchetele aflate în derulare”.

„Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru reuşita reformelor şi investiţiilor derulate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, a mai transmis instituţia condusă de Rafila.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor