Petre Roman, despre Mineriada din iunie 90, soldată cu morţi şi răniţi: Protestatarii blocau traficul

Petre Roman (Captură video)
Andrei Popescu
15.01.2025
Se încarcă player-ul...

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, unde a declarat că nu există nici cea mai mică dovadă că ar fi fost implicat în aducerea minerilor în Bucureşti în perioada 13-15 iunie 1990 şi consideră că acuzaţiile care i se aduc sunt “profund nedrepte”. În plus, el a subliniat că nu avea niciun interes să organizeze o represiune sau un complot.

În Dosarul Mineriadei, Roman este urmărit penal alături de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Petre.

“Eu mă refer la persoana mea şi această învinuire este profund nedreaptă şi am să vă expun de ce. Ce interes aveam eu, mai mult decât atât, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri camarazi de-ai mei ucişi de gloanţele dictate, trase la ordinul lui Ceauşescu. Angajez România pe drumul spre Uniunea Europeană, spre NATO. Această angajare am făcut-o, ca să spun aşa, categoric, şi fără niciun fel de îndoială şi ezitare. Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? Împotriva unor oameni care, constatarea evidentă este că de două luni blocau traficul în Piaţa Universităţii, dar, încă o dată, eu eram cel venit de pe baricadele libertăţii şi democraţiei”, a precizat Roman.

De asemenea, el a negat faptul că ar fi existat un plan pus la cale de Ion Iliescu, preşedinte al României la acea vreme, şi în care “eu să fi fost prezent, niciun fel”.

Întrebat dacă îşi asumă comunicatele semnate de Guvernul condus de el la acea vreme care acreditau ideea ca in Piata Universităţii sunt legionari, Roman a răspuns:

“Nu a fost niciodata vorba despre asa ceva in ceea ce ma priveste. Niciodată”.

Totodată, Roman a afirmat că nu există nicio dovadă că ar fi fost implicat în aducerea minerilor în Capitală, adăugând că acele evenimente au avut loc cu “implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi”:

“Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor şi s-a întâmplat ceea ce ştiţi foarte bine şi am declarat în 16 iunie. Am făcut o conferinţă de presă şi am spus: ceea s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi. Atunci am spus pe 16 iunie. Chestia asta m-a costat, pentru că după puciul de la Moscova, guvernul Roman a dat cea mai categorică poziţie împotriva puciului şi, la scurt timp după aceea, au mai adus 10.000 de mineri şi, printr-o lovitură de stat, ce au făcut? Au dat jos guvernul Roman. Eu pot să vă spun că n-am avut niciun fel de legătură cu această învinuire, că este profund nedreaptă”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse celor implicaţi în Dosarul Mineriadei, procurorii arată în rechizitoriu că:

“În luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau – printre care Măgureanu Virgil – directorul SRI, Sârbu Adrian – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor