Satul japonez unde poşta ajunge chiar şi din fundul mării [video]

În Susami, un mic sat de pescari din prefectura Wakayama, cu o populaţie de aproximativ 5.000 de locuitori, există o cutie poştală subacvatică roşie.
Cutie poştală subacvatică, Susami, prefectura Wakayama din Japonia (captură video YouTube)
Mioara Stoica
14.10.2018

Căsuţa poştală roşie este ancorată pe fundul mării la o adâncime de aproximativ 10 metri. Ideea a fost lansată de şeful Oficiului Poştal din Susami, Toshihiko Matsumoto, şi de atunci au fost introduse în cutia poştală peste 38.000 de scrisori. În anul 2002 a reuşit să intre în Cartea Recordurilor ca fiind „cutia poştală submarină de la cea mai mare adâncime“, dar a fost detronată în 2005, după ce în Pulau Layang (Malaezia) a fost instalată o altă cutie poştală la 40 de metri adâncime.

Recunoscut oficial ca punct de colectare a corespondenţei în sistemul poştal local, anual sunt introduse în această cutie poştală curioasă între 1.000 şi 1.500 de scrisori şi cărţi poştale.

Cum funcţionează?

După cum vă puteţi imagina, nu este o corespondenţa poştală normală. În sat există un magazin al cărui proprietar se ocupă de cutia poştală submarină. Mai întâi trebuie să ajungeţi în localitate şi să cumpăraţi o carte poştală impermeabilă şi, de asemenea, marcatori de vopsea pe bază de ulei. După ce scrieţi scrisoarea sau orice altă carte poştală, vă puneţi costumul de scafandru şi o depuneţi în căsuţa poştală submarină.

 (captură video YouTube)
(captură video YouTube)

Un funcţionar al magazinului preia „corespondenţa submarină” o dată la câteva zile şi o duce la oficiul poştal local. Scrisorile sunt livrate destinatarilor în aproximativ o săptămână (pe teritoriul Japoniei).

Istoria căsuţei poştale submarine

Căsuţa poştală a fost creată ca parte a unui târg, în 1999, pentru a promova traseul de pelerinaj Kumano Kodo şi zonele învecinate din partea de sud a peninsulei Kii din Wakayama.

La două ore distanţă cu trenul expres de oraşul Wakayama se află Susami, unde există o mare incomparabil de frumoasă dar care nu are nicio atracţie turistică specială. Acesta a fost unul din motivele care l-au determinat pe Toshihiko Matsumoto, în acel moment şeful Oficiului Poştal al oraşului, să propună o cutie poştală subacvatică.

Cutia poştală veche, de culoare roşie, a fost modificată să colecteze corespondenţa subacvatică şi instalată în aprilie 1999 la deschiderea târgului.

Cum apa de mare corodează cutia submarină din fontă, se folosesc două cutii poştale ce se schimbă la fiecare şase luni, permiţând fiecăreia să fie curăţată şi vopsită. Dacă vor deveni inutilizabile nu există altele de schimb. Practic sunt unice, la fel ca ideea şefului Oficiului Poştal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor