Sase pirati somalezi au fost condamnati la moarte in Yemen

Sase pirati somalezi capturati de fortele yemenite in aprilie anul trecut, au fost marti condamnati la moarte, de catre un tribunal din Yemen. Alti sase au fost condamnati la 10 ani de inchisoare, iar impreuna trebuie sa plateasca 2 milioane dolari compensatie pentru piratarea unui tanc petrolier.
Pe 26 aprilie 2009, ei au deturnat nava yemenita Qana, detinuta de Adan Refinery Company, langa coasta Yemen-ului. Fortele yemenite au recapturat nava si au luat prizonieri 12 pirati, dar doi membri ai echipajului au fost omorati in lupta.
Somalia nu are guvern efectiv de cand gen. Siad Barre a fost dat jos prin violenta in 1991. In mijlocul instabilitatii, piratii au inceput sa terorizeze navele care trec prin Golful Aden pentru coasta Somaliei.
Din 2005, grupuri precum Organizatia Maritima Internationala si-au exprimat ingrijorarea privind pirateria, iar in ultimii doi ani 20 de tari s-au implicat in contracararea activa a actelor de piraterie prin forta militara.
In ciuda acestui lucru, pirateria este in crestere, teritoriul pe care se produce se largeste, armele se modernizeaza iar auto-organizarea piratilor se imbunatateste.
Unul din lucrurile care au permis aceste schimbari a fost lipsa de urmari legale. Cand piratii sunt capturati in apele internationale, ei nu pot fi judecati sub legea internationala si trebuie judecati sub legea tarii care ii captureaza. Multe sisteme legale nu sunt pregatite pentru piraterie, de aceea saptamana trecuta marina ruseasca a pus piratii capturati intr-o barca gonflabila, le-au confiscat armele si i-au lasat in deriva pe ocean.
In aprilie anul trecut a fost aprobata o rezolutie care facea apel la secretarul general ONU, Ban Ki-moon sa creeze in trei luni un cadru legal international pentru contracararea pirateriei pe mare. Se spera ca astfel se va pune capat problemelor de natura legala, care le permit piratilor sa actioneze nestingheriti.