Surpriză penală pentru Băsescu? Un vechi dosar de luare de mită şi înşelăciune ar putea fi redeschis

Un procuror de la Parchetul General cere redeschiderea unui dosar instrumentat în 2004 de procurorii DNA în care fostul preşedinte Traian Băsescu era acuzat de luare de mită şi înşelăciune, solicitare pe marginea căreia urmează să se pronunţe şefa agenţiei anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Procuroarea Elena Iordache de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General – cea care instrumentează dosarul de spălare de bani al lui Traian Băsescu – a cerut conducerii Parchetului redeschiderea dosarului făcut în 2004 de DNA în care fostul preşedinte era vizat pentru luare de mită şi înşelăciune, informează surse de încredere citate de România Curată.

Dosarul a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale pe 20 octombrie 2006 de procurorul Petre Nariţa, fost adjunct al Secţiei a II-a a DNA.

De ce are nevoie de redeschidere Elena Iordache? Procuroarea instrumentează dosarul de spălare de bani al fostului preşedinte, însă îi lipseşte infracţiunea-predicat. Spălarea de bani presupune albirea unor bani negri obţinuţi printr-o infracţiune, însă dosarul procuroarei Iordache nu spune care ar fi aceea, ci vizează doar spălarea de bani. Ceea ce este atipic, potrivit specialiştilor în drept.

Procuroarea consideră că fostul ministru, primar şi preşedinte ar fi primit mită în anii 2000 un teren şi un Mercedes de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, unul dintre regii asfaltului. Căşuneanu a obţinut licenţe de transport pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de Traian Băsescu. Apoi – potrivit procuroarei – Băsescu ar fi spălat banii printr-o serie de operaţiuni succesive menite să albească presupusa şpagă.

Prin urmare, Elena Iordache are nevoie de redeschiderea dosarului de luare de mită de la DNA pentru a-şi susţine ancheta privind spălarea de bani.

Conducerea Parchetului General s-a spălat pe mâini. Mingea, în terenul şefei DNA

Deşi Parchetul General ceruse dosarul de la DNA şi procuroarea lor a solicitat redeschiderea, conducerea Parchetului General s-a spălat pe mâini şi l-a retrimis la agenţia anticorupţie, cu tot cu solicitarea procuroarei Iordache, ca să decidă Laura Codruţa Kovesi ce să facă cu dosarul.

Trebuie precizat că procurorul general, ca şef inclusiv peste direcţiile anticorupţie (DNA) şi anticrimă-organizată (DIICOT), are posibilitatea legală de a cere redeschiderea unor dosare ale unor direcţii subordonate, deşi autonome. De altfel, pe vremea când era procuror general, Kovesi a solicitat redeschiderea unor dosare ale lui Vîntu închise de DNA.

Dacă şefa DNA decide să ceară redeschiderea NUP-ului lui Băsescu din 2006, atunci trebuie să ceară confirmarea redeschiderii unei instanţe de judecată, potrivit legii.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.