Mii de maghiari au protestat în stradă faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş
alte articole
Câteva mii de persoane au protestat, sâmbătă la Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Cluj-Napoca faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic din municipiul Târgu Mureş şi a directorului instituţiei cercetat de DNA pentru abuz în serviciu, relatează news.ro.
Reamintim că directorul Liceului Teologic Romano Catolic, Zsolt Jozsef Tamaş, a fost pus sub control judiciar iar în acelaşi dosar, Şeful Inspectoratului Judeţean Mureş, Ştefan Somesan, se află în arest la domiciliu. Procurorii susţin că în 29 iulie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş a dispus aprobarea alocării sumei de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, deoarece a aparţinut cultelor religioase.
Nemulţumiţi de situaţie, câteva mii de maghiari s-au adunat sâmbătă după-amiază la Târgu Mureş, pe Bulevardul Cetăţii, la un protest paşnic la care au luat parte lideri ai bisericilor istorice din oraş, reprezentanţi ai administraţiei publice, dar şi lideri ai UDMR.
Organizatorii au susţinut că au fost forţaţi să iasă în stradă pentru a trage un semnal de alarmă că nu vor renunţa la şcoala lor confesională. La rândul lor, participanţii au donat câte o carte pentru şcoala romano-catolică din Târgu-Mureş, care funcţionează în incinta Liceului Unirea din anul 2014, au fost rostite rugâciuni, discursuri şi au cântat cântece patriotice.
La Sfântu Gheorghe au ieşit în stradă în jur de o mie de persoane iar la Miercurea Ciuc în jur de 200 de persoane care, cu lumânări aprinse în mâini, au ascultat manifestul intitulat "Nu cedăm şcoala”, rostit de preotul romano-catolic Darvas Kozma Jozsef.
"Pentru noi, şcolile maghiare înseamnă viitorul comunităţii noastre şi al Ardealului. Nu permitem nimănui să le pună în pericol! Vrem să trăim într-o ţară în care politică referitoare la minorităţile naţionale nu este influenţată de serviciile secrete şi de organele de urmărire penală”, a declarat, între altele, preotul romano-catolic, acuzând că biserica şi şcoala în limba maghiară au devenit ţintele "unei campanii de intimidare permanente”, în încercarea de "ştirbire sau anulare” a unor drepturi obţinute de comunitatea maghiară, precum "dreptul de a ne folosi limba maternă şi simbolurile naţionale, cât şi în cazul şcolilor noastre”.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim în context că situaţia de la Târgu Mureş a fost în centrul unui scandal de proporţii după ce conducerea Colegiului Naţional Unirea din Târgu Mureş ar fi fost somată să elibereze un corp din clădirea în care-şi desfăşoară activitatea pentru ca Liceul Teologic Romano-Catolic care funcţionează în acelaşi imobil să se poată extinde. Potrivit evz. ro, pe motiv că noua unitate de învăţământ îşi măreşte numărul de clase, conducerea de la „Unirea ” a fost somată să elibereze, de la 11 iulie, toate sălile de clasă din corpul „B”, unde nu vor mai învăţa elevi români.
Directorul Colegiului, Andreea Năznean a susţinut că Statusul Romano-Catolic şi anumiţi politicieni din UDMR au început presiuni asupra şcolii iar profesorii şi părinţii elevilor de la Unirea au susţinut şi ei că se simt „intimidaţi în permanenţă şi ameninţaţi” de către reprezentanţii Liceului Teologic Romano-Catolic, care cer cu insistenţă evacuarea claselor gimnaziale, după ce au reuşit anul trecut mutarea claselor primare la altă şcoală din oraş. Directorul adjunct, Maria Motorga, a declarat că a primit vizita unei delegaţii a parohiei romano-catolice, pe data de 24 iunie, din care a făcut parte şi deputatul UDMR, Borbely Laszlo, acesta anunţând-o sec că trebuie să elibereze corpul de clădire B, arata sursa citată.