Alina Bica contestă arestarea preventivă a fostului ofiţer SRI pus sub acuzare în dosarul Black Cube
alte articole
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, personaj arestat preventiv în dosarul Black Cube, a contestat prelungirea măsurii arestării preventive, relatează Mediafax. Cererea lui Dragomir, personaj despre care s-ar fi scris că i-a adus în România pe israelienii de la Black Cube pentru a o spiona pe Kovesi a fost susţinută de fostul procuror şef DIICOT Alina Bica şi ea titulară a unor dosare penale răsunătoare vizând retrocedările gestionate de ANRP.
Potrivit sursei citate, Bica a susţinut că Dragomir doreşte să colaboreze cu autorităţile judiciare în vederea stabilirii adevărului în cauză şi că din dosar nu reiese intenţia de denigrare a vreunui înalt funcţionar al statului.
"Să ţii un om arestat numai din dorinţa de a determina să spună ceea ce se doreşte să spună este un lucru incorect. (…) Nicăieri în dosar nu se confirmă împrejurarea că s-ar fi urmărit denigrarea vreunui funcţionar înalt din România. În acea presupusă conversaţie care a avut loc între presupusul Daniel Dragomir şi cetăţenii israelieni nu se discută de denigrare, se poartă o discuţie legată de anumite informaţii publicate în mass-media şi în surse deschise. Cetăţenii evrei se oferă să aducă la cunoştinţa opiniei publice aceste informaţii şi să le verifice printr-o metodă legală. De unde utilizarea acestei idei incorect nu ştiu. Acele informaţii pe care maestrul Cristoiu le-a publicat în presă nu au plecat din partea echipei de avocaţi ai domnului Dragomir. Interesul domnului Dragomir nu este acela de a transforma un lucru serios într-un cancan la televizor. Nu avea nevoie domnul Dragomir de niciun fel de modificare la nici o structură judiciară din România", a declarat Alina Bica.
Reaminitim că în luna septembrie judecătorii au decis arestarea preventivă a lui Daniel Dragomir, la cererea DIICOT, în dosarul Black Cube. Fostul ofiţer SRI este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată, şi instigare la violarea secretului corespondenţei.
Mai amintim în context că într-o depoziţie dată pe 27 iunie a.c., în faţa unei comisii rogatorii, directorul general al Black Cube, israelianul Dan Zorella, a susţinut că Dan Dragomir i-a comunicat că operaţiunea de spionare a Laurei Codruţa Kovesi ar fi fost declanşată cu girul şefului SRI, Eduard Hellvig şi că ar fi susţinută de Iohannis.
Potrivit evz.ro, care susţine că a aflat întreaga poveste dintr-un document de interogare a lui Zorella, aflat acum în dosarul de la DIICOT, directorul Black Cube şi-a început relatarea afirmând că, în ianuarie 2016, a fost abordat de un conaţional care i-a vorbit de un român, Daniel Dragomir, fost şef în serviciul de informaţii românesc, care avea o problemă importantă de cercetat în România, respectiv suspiciuni de corupţie faţă de şefa DNA, scrie evz.ro.
Ajuns în România, Zorella, însoţit de Uri Levi, care lucrase aproape de Meir Dagan, fostul şef al Mossad din perioada 2002- 2011, s-a întâlnit cu Dragomir care le-a vorbit despre o „problemă naţională, extrem de importanţă pentru România” şi le-a povestit lucruri şi greşeli din istoria Laurei Kovesi, dar şi din cea a lui Florian Coldea, fostul său coleg cu care a acţionat în 2005 pentru eliberarea ziariştilor răpiţi în Irak. Cerinţa lui Dragomir a fost ca Black Cube să adune material informativ despre Kovesi, dar să evite să-l contacteze în vreun fel pe Coldea, numărul 2 în SRI şi prieten apropiat al şefei DNA.
Zorella a mai relatat că Daniel Dragomir i-a convins că are încă legături strânse cu SRI, cu agenţi americani cu care cooperase de-a lungul timpului şi că e susţinut în demersul său de şeful SRI, Eduard Hellvig, ba chiar a lăsat să se înţeleagă ca şi de preşedintele Klaus Iohannis.