Salată de vinete românească

Salata de vinete e una dintre cele mai populare reţete tradiţionale româneşti. Chiar dacă pare o reţetă banală, multe gospodine au propria variantă de salată de vinete, fie în modul de preparare, fie în funcţie de ingredientele care se adaugă pe lângă vinete. Cei care doresc să simtă gustul natur al vinetei, vor renunţa probabil la adăugarea maionezei, oului sau muştarului. Reţeta de mai jos, este de fapt reţeta mamei. O fac de mulţi ani şi continua să fie foarte apreciată de cei din jur.
Maria Matyiku
02.09.2013

Salata de vinete e una dintre cele mai populare reţete tradiţionale româneşti. Chiar dacă pare o reţetă banală, multe gospodine au propria variantă de salată de vinete, fie în modul de preparare, fie în funcţie de ingredientele care se adaugă pe lângă vinete. Cei care doresc să simtă gustul natur al vinetei, vor renunţa probabil la adăugarea maionezei, oului sau muştarului.
Reţeta de mai jos, este de fapt reţeta mamei. O fac de mulţi ani şi continuă să fie foarte apreciată de cei din jur.

Ingrediente:

un kg de vinete (2-3 vinete de mărime potrivită)
o ceapă mică
un căţel de usturoi
50-60 de ml ulei de floarea soarelui
sare, piper, zeamă de lămâie după gust

Modul de preparare:

Se aleg 2-3 vinete proaspete cu coaja lucioasă şi cu o consistenţă uşor pufoasă (cele tari au deja sâmburii maturi)

Vinetele se spală cu apă rece şi se perforează în câteva locuri, pentru a face loc aburilor să iasă în timpul coptului. Vinetele se coc pe grătar, pe o plită încinsă, pe jar sau chiar la flacăra. În timpul coacerii, vinetele se întorc de pe o parte cealaltă, rotindu-se până când coaja vinetelor se carbonizează, iar miezul devine moale.
După ce s-au copt, vinetele se iau de pe grătar (plită, jar etc.) şi se aşează pe o planşetă înclinată oblic, pentru a permite lichidului amărui să se scurgă.

După ce s-au răcit puţin, vinetele se curăţă bine de coajă. Se toacă mărunt de tot, folosind un tocător din lemn sau plastic, apoi se pun într-un castron.

Ceapa se curăţă şi se toacă foarte fin. Usturoiul se zdrobeşte cu latul cuţitului. Pentru a îndepărta iuţeala şi gustul pronunţat al cepei şi usturoiului, acestea se călesc foarte uşor în ulei, la temperatură scăzută. Într-o tigaie sau castron de metal se pun câteva linguri de ulei de floarea soarelui, care se lasă să se încălzească bine la foc mic. Se adaugă usturoiul şi ceapa şi se lasă cam o jumătate de minut, până când simţiţi că mirosul iute al cepei se atenuează. Ceapa nu va apuca să se prăjească şi va rămâne albă şi puţin sticloasă. La fel şi usturoiul. Chiar dacă nu se prăjeşte, acesta va lăsa în ulei o aromă uşoară, care va complementa plăcut gustul vinetei. După o jumătate de minut, tigaia se ia de pe foc, iar usturoiul se scoate afară.

Peste vinetele din castron se adaugă uleiul amestecat cu ceapa mărunţită, turnând în fir subţire în timp ce se freacă bine cu o lingură de lemn sau plastic. Vinetele vor absorbi uleiul şi vor deveni cremoase. După ce s-a pus tot uleiul amestecat cu ceapă, dacă mai este nevoie se mai poate adăuga ulei din sticlă. După încorporarea uleiului se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, sare şi piper după gust.

Cei care doresc, pot adăuga opţional câteva linguriţe de maioneză şi puţin muştar.

Se serveşte cu pâine proaspătă (de casă) şi salată de roşii sau ardei copţi. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor