Rulouri de vinete umplute cu brânză dulce

Rulouri de vinete umplute cu brânză dulce
Rulouri de vinete umplute cu brânză dulce (Maria Matyiku / Epoch Times)

Acum când pieţele abundă în legume proaspete, iar vinetele şi roşiile sunt în plin sezon, merită să încercaţi aceste rulouri făcute din felii de vinete coapte pe grătar, umplute cu brânză şi servite în sos de roşii. Aceste rulouri delicioase se pot folosi ca aperitiv, la cină, sau garnitură.

Umplutura poate varia în funcţie de ce brânza aveţi prin frigider: caşcaval, telemea, mozarela, etc. Indiferent cu ce sunt umplute sunt extraordinar de bune.

Ingrediente:

2 vinete mari, feliate pe lungime în felii de 0.5 - 1 cm

2-3 linguri de ulei de măsline

sare, piper

1 lingură de ulei
2-3 căţei de usturoi, tocaţi
500 g roşii pasirate
2 linguri de frunze de pătrunjel/ cimbru/ oregano
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de zahăr
1/2 linguriţă de piper negru măcinat

2 ouă
500 g brânză dulce

1/4 ceaşcă smântână

2 linguri de unt
1/2 cană parmezan ras sau caşcaval
pătrunjel proaspăt sau frunze de busuioc pentru garnitură (opţional)

Modul de preparare:

Se spală vinetele, se taie în fâşii pe lung, se presară cu sare şi se pun într-o strecurătoare de plastic. Se ţin cel puţin 30 minute pentru a elimină sucul amar. Feliile se şterg de apă, se stropesc din plin cu ulei de măsline, se presară sare, piper şi se pun pe grătar. Se coc bine pe o parte şi pe alta.

Prepararea sosului

Se încălzeşte o lingură de ulei de măsline într-o cratiţă mare la foc mediu. Se adaugă usturoiul şi se lasă până când se rumeneşte uşor. Se toarnă apoi roşiile pasirate. Se asezonează cu sare, zahăr, şi piper. Se fierbe acoperit la foc mediu-scăzut 30 de minute, amestecând din când în când. Se ia de pe foc şi de pune deoparte.

Prepararea umpluturii

Ouăle se separă, iar albuşurile se bat spumă.

Brânza se zdrobeşte bine cu o furculiţă, apoi se amestecă împreună cu untul şi smântâna, 1/2 linguriţă de sare, după care se adaugă treptat gălbenuşurile şi albuşurile bătute spumă.

Asamblarea rulourilor:

Acoperiţi fundul tăvii sau vasului în care veţi pune rulourile la cuptor cu un strat din sosul de roşii preparat.

Puneţi 2 sau 3 linguri din amestecul de brânză pe fiecare felie de vinete. Rulaţi, apoi aşezaţi ruloul în vasul de copt cu capătul rulat în jos. După ce aţi terminat de rulat, radeţi brânza uscată şi o repartizaţi uniform peste rulouri. Peste mijlocul fiecărui rând de rulouri, adăugaţi un strat de sos de roşii. Acoperiţi vasul de copt cu un capac sau folie de aluminiu.

Puneţi vasul la cuptor timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 C).

Dacă se doreşte, înainte de servire, se poate decora cu pătrunjel tocat sau frunze de busuioc.