Salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie 2016
alte articole
Salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie 2016, aşa cum a promis vechiul Guvern. Anunţul a fost făcut de noul ministru de finanţe, Anca Dragu, care a anunţat că majorarea - de la 1.050 de lei la 1.200 de lei - nu poate fi făcută peste noapte, fără nişte analize de impact, căci riscă să distrugă mediul de afaceri.
"Vom analiza impactul pe care l-ar avea creşterea salariului minim pe economie şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creşte, pentru că nu avem cum să facem această estimare asupra economiei şi degeaba spunem noi că vrem să stimulăm economia cu un pachet atât de generos fiscal şi pe care am făcut un efort foarte mare să îl includem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul de afaceri. Nu putem să facem această majorare peste noapte, pentru ca această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, citată de Agerpres.
În plus, o astfel de măsură poate determina migrări de personal din zona albă, fiscalizată, în zona gri sau neagră, a mai adăugat ministrul.
Anca Dragu a mai precizat că analiza privind impactul este în curs iar analiza trebuie să vizeze în special zona privată, căci în sectorul bugetar nu mai sunt salarii sub salariul minim, având în vedere majorările aprobate în acest an pentru diverse categorii, cum ar fi salariaţii din Sănătate, Educaţie, Administraţie locală, dar şi majorarea cu 10% pentru toţi bugetarii decisă pe final de an.
Amintim că Guvernul Ponta inclusese în programul de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, iar spre finele mandatului, Victor Ponta, a cărui popularitate era în cădere liberă la momentul respectiv, a promis creşteri suplimentare la 1.300 de lei de la jumătatea anului 2016 şi la 1.400 de lei începând cu 1 ianuarie 2017.
Pe de altă parte, FMI a atras atenţia cu puţin înainte de schimbarea Guvernului Ponta că deficitul bugetar ar putea creşte la 3% din PIB în 2016 şi peste acest nivel în 2017 din cauza reducerilor masive de taxe şi impozite şi a majorărilor salariale anunţate, în timp ce recomandarea instituţiei financiare internaţionale privind deficitul este de 1,5% din PIB pentru anul viitor.
"Pentru anii 2016 şi 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate — o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale — vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016, şi peste acest nivel în 2017 dacă nu sunt identificate măsuri compensatorii sau dacă nu se întâmplă din nou neexecutarea integrală a cheltuielilor de capital", se arăta într-un comunicat semnat de şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.
Relaxarea fiscală va inversa progresele recent obţinute în stabilizarea datoriei publice, mai avertiza pe 22 octombrie şefa misiunii FMI.