Bugetul pe 2016. Investiţiile ar putea creşte cu 5,7 miliarde de lei
alte articole
Investiţiile ar putea creşte cu 5,7 miliarde de lei în anul viitor iar pensiile ar urma să fie indexate cu 5%, relatează Realitatea TV, care a intrat în posesia unor informaţii despre conţinutul proiectului de buget.
Bugetul pe 2016 urmează să ajungă în Parlament săptămâna viitoare, a anunţat Dacian Cioloş. Premierul a mai precizat că, în conturarea proiectului bugetului pe anul 2016, se va ţine cont de modificările Codului fiscal, aprobate de către Parlament.
"Am spus public că avem intenţia să construim bugetul în aşa fel încât să ţinem cont de ceea ce a decis Parlamentul deja atât în ce priveşte Codul fiscal, cât şi măririle salariale, dar să şi facem anumite rearanjări ale bugetului atât în interiorul ministerelor, pentru a putea prioritiza proiectele pe care Guvernul şi le propune în programul de guvernare şi în planul de acţiuni sectoriale cu care o să venim în Parlament odată cu bugetul, şi, în acelaşi timp, să punem accentul pe câteva priorităţi legate de investiţii, de educaţie şi de sănătate", a explicat premierul.
De asemenea, Dacian Cioloş i-a cerut ministrului de Finanţe, Anca Dragu, să explice partidelor politice priorităţile pentru 2016. De altfel, liderii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au avut deja o primă întâlnire cu ministrul de Finanţe, la sfârşitul săptămânii trecute.
În ceea ce priveşte partidul majoritar, noul guvern ar avea divergenţe cu PSD pe tema salariului minim. Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor ca majorarea salariului minim direct să ajungă la 1 200 de lei.
Ce spune ministrul Finanţelor despre buget
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, proiectul de buget pe 2016 este construit pe un deficit de 2,95% şi include majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.
"Am aprobat ieri (miercuri n.r.) în şedinţa de Guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmează ca ministerele să finalizeze partea de anexe la buget, apoi îl vom pune în discuţie publică, îl vom aproba şi îl vom trimite la Parlament. Sperăm ca toate astea să se întâmple undeva până în 10 decembrie. Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai puţin aceleaşi (cu cele anunţate de vechiul Guvern — n.r.). Pe partea de cheltuieli am introdus creşterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, în acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative în vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare", declara joi noul ministru.
Potrivit Ancăi Dragu, bugetul pentru 2016 este proiectat pe un deficit în termeni ESA de 2,95% din PIB, sub limita de deficit de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht.
Referitor la eventuale amânări ale aplicării unora dintre măsurile de relaxare fiscală anunţate de guvernul Ponta, noul ministru a declarat că actualul executiv pune accent pe stabilitate şi predictibilitate, iar o amânare a unor reduceri de taxe ar fi fost primită prost de mediul de afaceri.
Principalele măsuri fiscale care vor intra în vigoare anul viitor se referă la reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea impozitării microintreprinderilor şi scutirea de la plata impozitului pe profit pentru învăţământului preuniversitar.
Reamintim că fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa, la mijlocul lunii noiembrie, un buget bazat pe o creştere economică de 4.1%, bazată pe consum şi investiţii şi un deficit bugetar (cash) estimat la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB şi unui deficit structural de 2,73% din PIB, în linie cu cifrele comunicate de Anca Dragu.