Sacrificiul uman a jucat un rol întunecat în formarea societăţilor complexe
alte articole
Ritualurile cu sacrificii umane au ajutat la formarea unor societăţi complexe, ierarhice şi au permis elitei aflate la conducere să-şi păstreze puterea, a arătat un studiu recent asupra civilizaţiilor antice.
Studiul a analizat obiectivul sacrificiului uman şi impactul pe care acesta l-a avut asupra civilizaţiilor care l-au adoptat.
Sacrificiul uman este găsit de-a lungul istoriei, în toată lumea. A fost angajat dintr-o mare varietate de motive, de la încălcarea unei interdicţii până la consacrarea unei locuinţe nou construite. Totuşi, cele mai multe sacrificii erau legate de credinţele supranaturale.
Victimele sacrificate aparţineau deseori păturii de jos a societăţii, în timp ce instigatorii erau, de regulă, persoane cu un statut social superior, inclusiv preoţi şi căpetenii, au scris cercetători din cadrul Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă, în jurnalul Nature.
“Metodele de sacrificiu includeau arderea de viu, înec, ştrangulare, lovituri de măciucă, îngroparea de viu, strivirea sau ciopârţirea corpului, precum şi rostogolirea de pe acoperişul unei case şi apoi decapitarea”, au declarat cercetătorii.
Dar cum exact a ajutat sacrificiul uman la dezvoltarea societăţii? Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat 93 de civilizaţii antice. Unele civilizaţii practicau sacrificiul uman, în timp ce altele nu. Unele erau egalitariste, în timp ce altele aveau sisteme politice complexe şi ierarhice, conform International Business Times.
Descoperirile au arătat că sacrificiul uman a fost prezent în 43% dintre culturi. A fost găsit la 25% dintre societăţile egalitariste, la 37% dintre societăţile moderat stratificate şi la 67% dintre societăţi puternic stratificate. Conform unor analize mai detaliate, la culturile cu sacrificii umane a fost mai puţin probabil să se piardă ierarhiile sociale decât la cele care nu l-au practicat. Cercetătorii au precizat că descoperirile indică faptul că sacrificiul uman a avut rolul de a stabiliza stratificarea socială după apariţia acesteia.
“Sacrificiul uman a crescut în mod substanţial şansele de stratificare socială ridicată şi a prevenit pierderea stratificării sociale după apariţia ei. Totuşi, nu a crescut stratificarea socială în societăţile egalitariste”, au scris cercetătorii. “Acest lucru este în concordanţă cu datele istorice care speculează că, pentru ca sacrificiul uman să fie exploatat de elitele sociale, trebuia în primul să existe elite sociale pentru a-l exploata”.
Ei au declarat că sacrificiile umane par să fi fost un “mijloc deosebit de eficient” pentru construirea şi menţinerea controlului social deoarece se minimalizau represaliile (datorită faptului că victima era moartă) şi se schimba responsabilitatea către tărâmul supranaturalului.
“Descoperirile noastre sugerează că ritualurile religioase ar fi jucat de asemenea un rol mai întunecat în evoluţia societăţile moderne complexe. Rezultatele noastre sugerează că uciderea rituală a ajutat oamenii să treacă de la micile grupuri egalitariste ale strămoşilor lor la societăţile stratificate în care funcţionăm în prezent”.