Sute de blocuri fără apă caldă şi căldură în Capitală. Şeful RADET dă asigurări

În jur de 300 de blocuri din sectorul 5 al Capitalei au rămas fără apă caldă şi căldură, la început de iarnă.
Gabriel Dumitraşcu, preşedinte CA RADET.
Gabriel Dumitraşcu, preşedinte CA RADET. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

RADET a explicat, în cadrul unui comunicat de presă, că întreruperea furnizării de apă caldă şi căldură a avut loc din cauza unei avarii apărute pe reţeaua termică primară Dn 700, în perimetrul străzilor Malcoci, Amurgului şi Calea Rahovei, precum şi pe Şoseaua Alexandriei.

Au fost afectate blocurile alimentate cu energie termică din 15 puncte termice aflate în Sectorul 5, aproximativ 300 de blocuri, iar echipele RADET Bucureşti lucrează în regim continuu, respectiv 24 de ore din 24, pentru remedierea avariei, astfel încât estimăm că finalizarea lucrării va fi făcută până în data 08.12.2015, ora 08.00., informa RADET.

Contactat de Epoch Times, preşedintele Consiliului de Administraţie RADET a dat asigurări că avaria a fost rezolvată şi că, în pofida dificultăţilor financiare pe care le are regia, se fac eforturi pentru ca bucureştenii să nu aibă de suferit.

"Ne străduim printr-o bună alocare a fondurilor, pe zonele prioritare să ţinem în funcţiune reţeaua, lucru pe care l-am demonstrat şi aseară când au fost în curs de 12 ore 4 avarii pe acelaşi tronson în zona Rahova. Am reuşit aseară, printr-o bună organizare, să finalizăm, pe la ora 2.30 toate intervenţiile, deci la ora asta au început să fie calde caloriferele în sectorul 5, în zona Rahova", a declarat pentru Epoch Times şeful Consiliului de Administraţie RADET în dimineaţa zilei de marţi.

Reamintim că la fel ca marea majoritate a sistemelor de termoficare centralizate, RADET se zbate într-o situaţie financiară dificilă. Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie RADET, în primavara acestui an, la nivelul Primăriei Capitalei problema se punea efectiv în termeni dacă de la toamnă se mai poate relua furnizarea energiei termice.

"În martie a.c. când am acceptat mandatul de preşedinte C.A. prima temă pe care ne-a pus-o Oprescu, a fost: "Voi credeţi că puteţi relua livrarea de căldură în toamnă?" Toată lumea ştia în primăvară că va fi aproape imposibil de reluat furnizarea căldurii în toamnă. Conturile RADET erau blocate de 100 de zile, nu intrase un ban în RADET, nu se puteau plăti furnizorii, nu se putea face programul de intervenţii şi reparaţii în vară. Am reuşit să reluăm furnizarea şi acum pot da şi asigurări pentru furnizarea agentului termic în această toamnă, cu întreruperi datorită calităţii proaste a reţelei", a declarat Gabriel Dumitraşcu.

Şeful RADET a explicat că marea criză din această toamnă, când în repetate rânduri s-a pus problema sistării furnizării agentului termic către bucureşteni, s-a datorat relaţiei contractuale ELCEN - ROMGAZ.

"A existat un contract de furnizare gaz natural către Romgaz şi ELCEN, cu plata la 37 de zile de la facturare. Contractul a expirat în 15 noiembrie. De la acea dată, Romgaz a cerut plata în avans ceea ce înseamnă că la un consum mediu de cca 4 mil lei/zi ieşim la 150 milioane lei. Aceasta înseamnă o gaură în cashflow-ul ELCEN-ului, pe care a rostogolit-o către RADET. Am fost obligaţi să acoperim această diferenţă de cashflow într-un termen foarte scurt, Romgaz fiind inflexibil şi dorind plata în avans. În ultima lună, cu înţelegerea primarului general interimar (Răzvan Sava n.r.) am reuşit să facem nişte plăţi în avans", a declarat Dumitraşcu, precizând că împreună cu reprezentanţii ELCEN a fost la ROMGAZ unde au pledat pentru semnarea unui contact cu plata la termen, ceea ce ar rezolva multe probleme.

În ceea ce priveşte infrastructura, veche şi în stare proastă de funcţionare, potrivit preşedintelui C.A. RADET banii de care dispune (sau urmează să dispună) regia vor ajunge pentru a se asigura reparaţiile până în primăvară şi sunt speranţe ca, de anul viitor, să existe fonduri şi pentru investiţii majore.

"Am dat un impuls Consiliului General să elaboreze şi să adopte o strategie integrată de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti pentru a putea accesa fondurile europene de 150 milioane de euro disponibile în acest scop."

Reamintim că, în prezent, RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei dintre care 3,4 miliarde de lei la ELCEN, fondurile rămase regiei pentru reparaţii sunt mici iar cele pentru investiţii inexistente. În această situaţie s-a ajuns datorită faptului că instituţiile statului nu-şi respectă obligaţiile legale, explica recent preşedintele CA Gabriel Dumitraşcu. Astfel, deşi există două obligaţii imperative cu privire la stabilirea preţurilor şi modul de decontare, "nimeni nu s-a gândit să le respecte, şi aici nu este vorba doar de Bucureşti, ci de întreaga ţară unde sunt sisteme centrale de termoficare", preciza, în urmă cu două săptămâni, şeful RADET.

Potrivit acestuia, deşi legea spune că în 30 de zile după depunerea la consiliul judeţean şi municipal, a unei propuneri de modificare a preţurilor avizate de ARNSC, consiliul este obligat să o ia în discuţie şi să o aprobe, în Bucureşti preţurile nu au mai crescut din toamna lui 2011, deşi de atunci şi până acum RADET a depus la Consiliul General al Municipiului Bucureşti patru cereri în acest sens, ignorate de CGMB.

În al doilea rând, legea energiei termice spune că autorităţile locale au obligaţia să suporte diferenţa de preţ între preţul real de producere a gigacaloriei şi preţul aprobat pentru populaţie, însă, în realitate lucrul acesta nu s-a întâmplat din anul 2008 încoace niciodată, a acuzat Dumitraşcu, precizând că diferenţa între subvenţia reală şi cea acordată de primărie a fost între 150 şi 220 de milioane de lei pe an. Aşa s-a ajuns ca RADET să aibă datorii de 3,6 miliarde de lei dintre care 3,4 miliarde de lei la ELCEN, situaţie care creează blocaje în lanţ.

Mai mult, cele 3,4 miliarde de lei reprezintă penalităţi, care vin din faptul că RADET nu a primit la timp subvenţiile promise an de an de Primăria Capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne