RADET primeşte o gură de oxigen. Consiliul General al Municipiului Bucureşti i-a aprobat bugetul pe 2015
alte articole
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat joi bugetul de venituri şi cheltuieli al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) pe anul în curs.
Reamintim că în data 13 noiembrie, preşedintele Consiliului de Administraţie RADET, Gabriel Dumitraşcu, avertiza că, în situaţia în care Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu aprobă bugetul instituţiei, în circa o săptămână bucureştenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă.
Fiecare unitate cu acţionariat sută la sută de stat, sau parţial, este obligată să depună bugetul de venituri şi cheltuieli la Primăria Capitalei. La rândul său, primarul este obligat prin lege să supună aprobării Consiliului General bugetul depus. Este imperativ ca acesta să fie aprobat, altfel unitatea nu poate cheltui decât 90% din execuţia bugetară a anului anterior. Ori, RADET, al cărui buget depus în februarie a fost neaprobat până astăzi, depăşise acest plafon şi nu mai avea voie să cheltuiască niciun ban, nici măcar pentru remedierea defecţiunilor sau plata furnizorilor, a explicat Dumitraşcu.
Odată bugetul aprobat, RADET va putea, teoretic, să beneficieze de împrumutul de 248 milioane de lei luat de municipalitate de la Trezorerie, la care se adaugă 60 de milioane bani existenţi în bugetul Primăriei Capitalei, aceste sume urmând să permită regiei să iasă din iarnă, asigurând căldură pentru bucureşteni.
Mai amintim că aprobarea bugetului aduce RADET-ului şi împrumutul de la Trezorerie sunt doar un paliativ, situaţia în care se zbate regia fiind dificilă şi necesitând măsuri complexe. La ora actuală RADET-ul are datorii de 3,6 miliarde de lei, din care 3,4 către ELCEN, datorii acumulate din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a virat la timp regiei banii datoraţi în contul subvenţionării preţului gigacaloriei pentru cetăţeni.
Deşi legea energiei termice spune că autorităţile locale au obligaţia să suporte diferenţa de preţ între preţul real de producere a gigacaloriei şi preţul aprobat pentru populaţie, în realitate lucrul acesta nu s-a întâmplat din anul 2008 încoace niciodată, a acuzat recent Dumitraşcu, precizând că diferenţa între subvenţia reală şi cea acordată de primărie a fost între 150 şi 220 de milioane de lei pe an. Aşa s-a ajuns ca RADET să aibă datorii de 3,6 miliarde de lei dintre care 3,4 miliarde de lei la ELCEN, situaţie care creează blocaje în lanţ.
Mai multe informaţii pe tema problemelor de la RADET, puteţi accesa aici