Centrale de apartament versus încălzire centralizată - studiu RADET (Video)
alte articole
Directorul General RADET, Valentin Viţalariu, a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, un studiu comparativ privind avantajele sistemului centralizat de termoficare versus costurile unei centrale termice de apartament.
Potrivit directorului RADET, deşi aparent achiziţia unei centrale termice poate părea o idee bună, aceasta nu se amortizează niciodată, pentru că cei care-şi produc energia termică prin propria centrală pe gaze nu beneficiază de subvenţii şi ajung să plătească un preţ aproape dublu pe gigacalorie faţă de cei ce sunt în sistemul centralizat.
Astfel, dacă în sistemul centralizat preţul subvenţionat al gigacaloriei pentru populaţie este de 164,4 lei, un posesor de centrală individuală pe gaze naturale va plăti 355,75 per gigacalorie pentru a asigura o temperatură interioară de 20 grade celsius într-un apartament cu două camere, 331,32 lei/gigacalorie la un apartament cu 3 camere şi 290,3 lei, la o casă cu 4 camere.
La aceasta se adaugă cheltuieli cu achiziţia ţevilor şi instalaţiilor interioare, a radiatoarelor, taxă de debranşare, cheltuieli pentru realizare proiect, cheltuieli de mentenanţă.
În plus, centrala necesită supraveghere permanentă, nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă, condiţii în care este iminentă introducerea plăţii unei taxe de mediu.
În ciuda cifrelor prezentate, de-a lungul anilor sute de mii de români au preferat să scape de dependenţa de RADET şi să devină independenţi caloric.